Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024: ''Ρεβυθάδα φούρνου με ολίγα φασόλια, από την Πάρο''

Άρτος και Θεάματα 22 Οκτωβρίου 2024

Τούτη η ρεβυθάδα με το μυρωδάτο ζουμί, που φτιάχνεται στη γάστρα ή σε πήλινο τσικάλι, έχει φρέσκο δεντρολίβανο, έχει και λίγα φασόλια, που τη βοηθάνε να μελώσει. Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά νηστίσιμα του νησιού.

Μαρία Αναγνωστοπούλου-Κατσουνά
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωγριάδου

«Στη ρεβυθάδα βάζουμε και λίγα φασόλια για να μελώσει το φαγητό και λίγο ροζμαράκι (δεντρολίβανο) για τη μυρωδιά. Άλλες βάζουν ένα φύλλο δάφνης.

Είναι το παραδοσιακό μας φαΐ, που το κάνουμε κάθε Σαββατοκύριακο τη Μεγάλη Σαρακοστή και στο Σαραντάμερο της νηστείας των Χριστουγέννων.

Κάθε νοικοκυρά έδινε στον φούρνο το τσικαλάκι της σφραγισμένο με ζυμάρι, για να μην ξεθυμαίνει το φαΐ, κι επάνω στο ζυμάρι η καθεμιά έγραφε το όνομά της για να το ξεχωρίζει», μας είπε η Μαρία Αναγνωστοπούλου-Κατσουνά, που οι πελάτες της ταβέρνας της στη Σάντα Μαρία της Πάρου, που λέγεται Κατσουνάς, αποκαλούν «μαγείρισσα της καρδιάς».

«Έμπαινε στον φούρνο αποβραδίς, 7 το βράδυ με 7 το πρωί, και μοσχομύριζε η γειτονιά από τα ψημένα ρεβύθια. Το πρωί μετά την εκκλησία περνούσε κάθε νοικοκυρά και έπαιρνε το τσικαλάκι της και πήγαινε στο σπίτι της να φάει με την οικογένειά της. Ήταν πάντα το νηστίσιμό μας φαγητό, που συνοδευόταν με ελίτσες, κρεμμυδάκι και ταραμοσαλάτα», εξηγεί η κυρία Μαρία.

10' προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες και 10'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  1 κιλό ρεβύθια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
  •  1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού φασόλια μικρά, μουλιασμένα αποβραδίς, μαζί με τα ρεβύθια
  •  2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  •  4-5 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  •  4 φύλλα δάφνης
  •  2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  •  1 ντομάτα, χαραγμένη σταυρωτά
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε την ρεβυθάδα φούρνου με ολίγα φασόλια στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα δύο όσπρια και τα ρίχνουμε σε γάστρα ή σε χοντρό πήλινο τσουκάλι (π.χ. σε ένα σιφναίικο).
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και νερό τόσο ώστε να τα καλύψει κατά 3-5 εκ.
  3. Κλείνουμε καλά το καπάκι (ιδανικά το σφραγίζουμε με ένα κομμάτι ζυμάρι απλό, από αλεύρι και νερό).
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  5. Ψήνουμε για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα όσπρια και να δέσει ωραία το ζουμί τους.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 790 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.