Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024: ''Μηλοπιτάκια vegan, με ζύμη αμυγδάλου''

Άρτος και Θεάματα 15 Οκτωβρίου 2024

Τραγανά, πεντανόστιμα και vegan, αυτά τα μηλοπιτάκια φτιάχνονται με φίνα ζύμη αμυγδάλου.

Τάσος Τυρανόπουλος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

40' προετοιμασία
25' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'

Υλικά - Τεμάχια: 16
Ζύμη
  •  250 γρ. (2 κούπες) αλεύρι γ.ο.χ.
  •  150 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
  •  150 γρ. (1 ξέχειλη κούπα) άχνη ζάχαρη
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
Κομποτέ μήλου
  •  500 γρ. μήλα Golden Delicious (τα κίτρινα), καθαρισμένα και κομμένα σε 12 κομμάτια το καθένα
  •  200 γρ. (1 κούπα) νερό
  •  150 γρ. (3/4 κούπας) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  •  25 γρ. (1/4 κούπας) κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 50 γρ. (1/4 κούπας) νερό
  •  1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
Διαδικασία
Ζύμη
  1. Για να φτιάξουμε vegan μηλοπιτάκια με ζύμη αμυγδάλου, ξεκινάμε με τη ζύμη. Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο, προσθέτοντας σταδιακά 100 ml νερό μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία ζύμη.
  2. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Κραμπλ αμυγδάλου
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με το «φτερό» σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν σε ζύμη.
  2. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  3. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με πλάστη σε πάχος μισό εκατοστό.
  4. Με ένα στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου 8 εκ. ή με ένα φλιτζανάκι του καφέ κόβουμε δίσκους από τη ζύμη.
  5. Γεμίζουμε κάθε δίσκο με 1 κουτ. γλυκού κομποτέ μήλου και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρα, πατώντας με τα δάχτυλά μας τις άκρες ώστε να σφραγίσουν.
  6. Τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για περίπου 25 λεπτά.
  7. Μόλις βγουν από τον φούρνο, τα ραντίζουμε με λίγο κονιάκ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  8. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 925 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.