Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025: ''Γίγαντες στη γάστρα με πιπεριές''

Άρτος και Θεάματα 11 Μαρτίου 2025

Μελωμένοι γίγαντες, σιγοψημένοι με πιπεριές γλυκές και πικάντικες, σε μια πραγματικά ονειρεμένη οσπριάδα.

Λουκάς Μάιλερ
Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή

20' προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 20'

Υλικά - Μερίδες: 6-8
  •  1.000 γρ. γίγαντες, μουλιασμένοι αποβραδίς, ξεπλυμένοι και στραγγισμένοι
  •  500 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  •  1.000 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα, με τους χυμούς τους
  •  1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  •  2 πράσινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
  •  10-12 φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
  •  150 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τους γίγαντες στη γάστρα με πιπεριές σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό για 1-1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τους στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη και 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου έβρασαν.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  4. Αδειάζουμε τους γίγαντες σε γάστρα ή σε μεγάλο και βαθύ ταψί και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί και το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο του οσπρίου.
  5. Αλατοπιπερώνουμε καλά, ανακατεύουμε και φουρνίζουμε.
  6. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά, να μείνει το φαγητό με το λάδι του και να ξεροψηθούν οι γίγαντες στην επιφάνεια.
  7. Τους σερβίρουμε κατά προτίμηση μέσα από τη γάστρα ή το ταψί, που τοποθετούμε στο κέντρο του τραπεζιού.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 383 φορές