Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024: ''Κουραμπιέδες με λάδι και ούζο''

Άρτος και Θεάματα 10 Δεκεμβρίου 2024

Με ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας και μια μικρή ποσότητα ούζο φτιάχνουμε κουραμπιέδες τραγανούς και μυρωδάτους.

Ελένη Μάνου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

40' προετοιμασία
35' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά - Κομμάτια: 65
  •  2 κούπες ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
  •  1/2 κούπα ζάχαρη λευκή
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού ούζο (ή ροδόνερο ή ανθόνερο)
  •  1/2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
  •  1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  •  8 κούπες αλεύρι μαλακό
  •  2 + 1/4 της κούπας αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα στους 180°C για 5-7 λεπτά, χοντροσπασμένα και σε θερμοκρασία δωματίου
Για την επικάλυψη
  •  λίγο ανθόνερο ή ροδόνερο, για το ράντισμα
  •  άφθονη ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
  1. Για τους κουραμπιέδες με λάδι ξεκινάμε και στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό σχολαστικά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
  2. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ούζο (ή το ανθόνερο ή το ροδόνερο) με τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε τη σόδα (προσεκτικά γιατί αφρίζει), ανακατεύουμε και τα αδειάζουμε στο μείγμα του μίξερ. Χτυπάμε για λίγο ακόμη.
  3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι εναλλάξ με τα αμύγδαλα.
  4. Χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα μαλακό και εύπλαστο.
  5. Πλάθουμε περίπου 65 κουραμπιέδες στο κλασικό σχήμα μισοφέγγαρου ή στρογγυλούς και τους αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  6. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για 30-35 λεπτά.
  7. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν ελαφρά, μέσα στο ταψί.
  8. Τους ραντίζουμε με λίγο ροδόνερο ή ανθόνερο, όσο είναι ακόμη χλιαροί.
  9. Σε επίπεδη επιφάνεια στρώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και αραδιάζουμε εκεί τους ραντισμένους κουραμπιέδες.
  10. Τους πασπαλίζουμε με λίγη από την άχνη, κοσκινισμένη, και τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  11. Τότε τους τυλίγουμε καλά σε άχνη και τους τακτοποιούμε σε πιατέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 501 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.