Μυρωδάτοι σπανακοκεφτέδες ένα ιδανικό καλοκαιρινό ορεκτικό και όχι μόνο.
- 100 γρ. φάβα
- 800 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
- 40 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+ επιπλέον για το αλεύρωμα)
- 200 ml φρέσκο γάλα πλήρες, ζεστό
- 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 4 κουτ. σούπας δυόσμος, ψιλοκομμένος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Βράζουμε τη φάβα σε 350 ml νερό για 45 λεπτά ή μέχρι να πιει το νερό και να λιώσει.
- Aποσύρουμε, αλατίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το σπανάκι για 2 λεπτά.
- Στραγγίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και στύβουμε με τα χέρια.
- Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.
- Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για 5-6 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και σφιχτή μπεσαμέλ.
- Αποσύρουμε, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Προσθέτουμε τη γραβιέρα, το ξύσμα, τον δυόσμο, το σπανάκι, τη φάβα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Πλάθουμε κεφτέδες, αλευρώνουμε και αραδιάζουμε στο ταψί.
- Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.