Η συνταγή της ημέρας: ''Σουπιές με ρύζι μικρασιάτικες''

Άρτος και Θεάματα 08 Μαρτίου 2024

Σουπιές με ρύζι, ένα νόστιμο και λαχταριστό φαγητό για το καθημερινό τραπέζι.

Θέμις Παπαδοπούλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


«Τις μαγείρευαν πολύ και η γιαγιά μου και η μαμά μου. Οι Τούρκοι τότε δεν έδιναν σημασία στα θαλασσινά, κυρίως οι Έλληνες τα έτρωγαν.». Μάς λέει η Θέμις Παπαδοπούλου.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1.200 γρ. σουπιές, καθαρισμένες
  •  2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα
  •  400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα
  •  2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  •  2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  400 γρ. ρύζι κίτρινο, μακρύκοκκο
  •  1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  •  1/8 κουτ. γλυκού κανέλα, τριμμένη
  •  130 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  12 ντοματάκια τσέρι, για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τις σουπιές με ρύζι ξεκινάμε, ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και τις σουπιές, καλύπτουμε με νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά ή μέχρι οι σουπιές να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό χωριστά.
  2. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα και τον μαϊντανό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Ρίχνουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου έβρασαν οι σουπιές και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τις σουπιές, πασπαλίζουμε με την κανέλα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε 2 1⁄2 φλιτζάνια από το νερό όπου έβρασαν οι σουπιές και το ρύζι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι.
  6. Σερβίρουμε τις σουπιές με το ρύζι και διακοσμούμε με τα ντοματάκια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 689 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.