Σουπιές με ρύζι, ένα νόστιμο και λαχταριστό φαγητό για το καθημερινό τραπέζι.
«Τις μαγείρευαν πολύ και η γιαγιά μου και η μαμά μου. Οι Τούρκοι τότε δεν έδιναν σημασία στα θαλασσινά, κυρίως οι Έλληνες τα έτρωγαν.». Μάς λέει η Θέμις Παπαδοπούλου.
- 1.200 γρ. σουπιές, καθαρισμένες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα
- 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 400 γρ. ρύζι κίτρινο, μακρύκοκκο
- 1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1/8 κουτ. γλυκού κανέλα, τριμμένη
- 130 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 12 ντοματάκια τσέρι, για το γαρνίρισμα
- Για να φτιάξουμε τις σουπιές με ρύζι ξεκινάμε, ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και τις σουπιές, καλύπτουμε με νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά ή μέχρι οι σουπιές να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό χωριστά.
- Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα και τον μαϊντανό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Ρίχνουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου έβρασαν οι σουπιές και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις σουπιές, πασπαλίζουμε με την κανέλα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε 2 1⁄2 φλιτζάνια από το νερό όπου έβρασαν οι σουπιές και το ρύζι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι.
- Σερβίρουμε τις σουπιές με το ρύζι και διακοσμούμε με τα ντοματάκια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.