Σορμπέ με ψητά σύκα, σοκολάτα και εσπρέσο, ένα πάντρεμα γεύσεων που θα ενθουσιάσει τον ουρανίσκο σας.
- 20 σύκα μαύρα
- 100 γρ. (5 κουτ. σούπας) μέλι
- 1 κονσέρβα γάλα καρύδας (με όλα τα λιπαρά του, όχι light), καλά κουνημένο και σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζανάκι εσπρέσο
- 100 γρ. κουβερτούρα, πολύ ψιλοκομμένη
- Για να φτιάξουμε το σορμπέ με ψητά σύκα, σοκολάτα και εσπρέσο, πλένουμε καλά τα σύκα και τα στεγνώνουμε. Τα κόβουμε σε 4 κομμάτια το καθένα, χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα.
- Τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15-20 λεπτά· τα σύκα είναι έτοιμα όταν έχουν αρχίσει να μελώνουν καλά.
- Τα βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Τα βάζουμε στον πολυκόφτη μαζί με το γάλα καρύδας, τo μέλι και τον εσπρέσο και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς και να έχουμε ένα ομοιόμορφο, ρευστό μείγμα.
- Το αδειάζουμε σε μεταλλικό μπολ, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα, ανακατεύουμε και το καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια. Κλείνουμε το μπολ με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο και μεμβράνη, ώστε να είναι πολύ καλά σφραγισμένο, και τοποθετούμε στην κατάψυξη.
- Μετά από μισή ώρα ανοίγουμε το σκεύος, αφαιρούμε τη μεμ- βράνη και ανακατεύουμε με μια μεγάλη κουτάλα αρκετά καλά. Ξανασκεπάζουμε και βάζουμε πάλι στην κατάψυξη.
- Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά μετά από μισή ώρα και έπειτα ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε το σορμπέ για τουλάχιστον άλλες δύο ώρες στην κατάψυξη.
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε το σορμπέ με ψητά σύκα, σοκολάτα και εσπρέσο, το αφήνουμε 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, να μαλακώσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 49.