Η συνταγή της ημέρας: ''Σορμπέ με ψητά σύκα, σοκολάτα και εσπρέσο''

Άρτος και Θεάματα 08 Ιουλίου 2023

Σορμπέ με ψητά σύκα, σοκολάτα και εσπρέσο, ένα πάντρεμα γεύσεων που θα ενθουσιάσει τον ουρανίσκο σας.

Παυλίνα Παπαντωνίου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φούτσα


15' προετοιμασία
20' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 35'

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  20 σύκα μαύρα
  •  100 γρ. (5 κουτ. σούπας) μέλι
  •  1 κονσέρβα γάλα καρύδας (με όλα τα λιπαρά του, όχι light), καλά κουνημένο και σε θερμοκρασία δωματίου
  •  1 φλιτζανάκι εσπρέσο
  •  100 γρ. κουβερτούρα, πολύ ψιλοκομμένη
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε το σορμπέ με ψητά σύκα, σοκολάτα και εσπρέσο, πλένουμε καλά τα σύκα και τα στεγνώνουμε. Τα κόβουμε σε 4 κομμάτια το καθένα, χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα.
  2. Τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15-20 λεπτά· τα σύκα είναι έτοιμα όταν έχουν αρχίσει να μελώνουν καλά.
  3. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  4. Τα βάζουμε στον πολυκόφτη μαζί με το γάλα καρύδας, τo μέλι και τον εσπρέσο και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς και να έχουμε ένα ομοιόμορφο, ρευστό μείγμα.
  5. Το αδειάζουμε σε μεταλλικό μπολ, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα, ανακατεύουμε και το καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια. Κλείνουμε το μπολ με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο και μεμβράνη, ώστε να είναι πολύ καλά σφραγισμένο, και τοποθετούμε στην κατάψυξη.
  6. Μετά από μισή ώρα ανοίγουμε το σκεύος, αφαιρούμε τη μεμ- βράνη και ανακατεύουμε με μια μεγάλη κουτάλα αρκετά καλά. Ξανασκεπάζουμε και βάζουμε πάλι στην κατάψυξη.
  7. Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά μετά από μισή ώρα και έπειτα ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε το σορμπέ για τουλάχιστον άλλες δύο ώρες στην κατάψυξη.
  8. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε το σορμπέ με ψητά σύκα, σοκολάτα και εσπρέσο, το αφήνουμε 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, να μαλακώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 49.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 460 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.