Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024: ''Λαζάνια με κιμά κοτόπουλου και ελαφριά κρούστα τυριού''

Άρτος και Θεάματα 04 Οκτωβρίου 2024

Λαζάνια με τον πιο ζουμερό κιμά κοτόπουλου και την πιο λαχταριστή κρούστα τυριού που σίγουρα κανείς δεν θα αρκεστεί με ένα πιάτο.

Νίκη Χρυσανθίδου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά - Κομμάτια: 6
  •  1 πακέτο λαζάνια
  •  700 γρ. κιμάς από κοτόπουλο (προτιμότερο ανάμεικτος από στήθος+μπούτι) περασμένος, χωρίς τις πέτσες, 1 φορά από τη μηχανή με το χοντρό κόσκινο
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  2 μεσαίου μεγέθους καρότα, προτιμότερο βιολογικά, τριμμένα
  •  1 κουτ. σούπας φύλλα σέλινο (ή μαϊντανού), ψιλοκομμένα
  •  1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  •  3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  •  1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο
  •  150 ml κόκκινο κρασί
  •  1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  •  3 μέτριες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια, πολτοποιημένα
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  2 κουτ. σούπας ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά
Για την επικάλυψη
  •  600 ml φρέσκο γάλα
  •  1½ κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  •  200 γρ. τυρί ρικότα ή ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
  •  αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  1. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο αρχικά το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν, προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει όσο το δυνατόν πιο σπυρωτός.
  2. Ρίχνουμε τα καρότα και το σέλινο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για ακόμη 3 λεπτά.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το τσίλι (αν το βάλουμε), την ντομάτα κι αλάτι και σιγοβράζουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Επικάλυψη
  1. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μια μικρή κατσαρόλα με το γάλα, το κορν φλάουρ, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα, μέχρι το μείγμα να δέσει.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ψήσιμο
  1. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ελαφρώς λαδωμένο, απλώνουμε μία στρώση λαζάνια, από πάνω το μισό μείγμα κιμά, άλλη μία στρώση λαζάνια, το υπόλοιπο μείγμα κιμά και τελειώνουμε με άλλη μία στρώση λαζάνια.
  2. Απλώνουμε το μείγμα για την επικάλυψη και πασπαλίζουμε με το ρεγκάτο.
  3. Ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαζάνια και να ροδίσει η επιφάνεια.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 761 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.