Το κόψιμο, το αργό μαγείρεμα, η κρέμα, το κρασί και η κανέλα κάνουν αυτόν τον βουτυράτο πουρέ γλυκοπατάτας ένα από τα πιο νόστιμα συνοδευτικά για τα γιορτινά κρεατικά.
«Γενικός κανόνας είναι ότι, όταν νομίζουμε ότι ο πουρές μας έχει αποκτήσει την υφή που θέλουμε και θεωρούμε πως είναι έτοιμος… ε, τότε τον χτυπάμε ένα 10λεπτο ακόμα», συμβουλεύουν η Γεωργιάννα και ο Νίκος, και εκ του αποτελέσματος είδαμε πόσο δίκιο έχουν.
- 800 γρ. γλυκοπατάτες (καθαρό βάρος), καθαρισμένες
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1/8 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας κρασί Πόρτο (ενισχυμένο πορτογαλικό κρασί) ή Μαυροδάφνη
- 1 γεμάτο κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι
- Για να φτιάξουμε το κρεμώδη πουρέ γλυκοπατάτας, ξεκινάμε κόβωντας τις γλυκοπατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, περίπου 3 χλστ. πάχος (είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε το μαντολίνο). Είναι πολύ σημαντικό να τις κόψουμε πολύ λεπτές, γιατί έτσι θα μαλακώσουν χωρίς να τις βράσουμε απευθείας σε νερό και κατά συνέπεια δεν θα το απορροφήσουν, κρατώντας ανέπαφα όλα τα αρώματα και τη γεύση τους.
- Tις βάζουμε σε σακούλα ψησίματος μαζί με τη μισή ποσότητα βουτύρου, την κλείνουμε καλά και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει. Μετριάζουμε τη φωτιά και τις μαγειρεύουμε για 2 ώρες.
- Βγάζουμε τις γλυκοπατάτες από τη σακούλα και τις αδειάζουμε στον κάδο του μπλέντερ μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα χτυπάμε για 30 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί πουρές με βελούδινη υφή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 167.