Το ελαιόλαδο με χυμούς εσπεριδοειδών είναι ένας δυνατός μεσογειακός συνδυασμός. Σε αυτό το ζουμερό, νηστίσιμο κέικ τον ενισχύουμε και με κακουλέ και αρωματικό γλάσο!
Πέρα από τα αναμενόμενα εσπεριδοειδή, όπως το λεμόνι και το πορτοκάλι, η σεφ εκτιμά δεόντως τα μυρωδάτα χιώτικα μανταρίνια, τα περγαμόντα και τα νεράντζια. Οι φλούδες από τα δύο τελευταία έχουν αιθέρια έλαια με έντονη πικράδα, που για να την χάσουν, θα πρέπει να τις αφυδατώσουμε.
Ο πιο απλός τρόπος είναι να αφαιρέσουμε τις φλούδες και, αφού τις καθαρίσουμε όσο γίνεται από τη λευκή μεμβράνη, να τις αφήσουμε σε ένα πιάτο ξεσκέπαστες για 1 βράδυ, μέχρι να στεγνώσουν. Αν ακόμα κρατούν την υγρασία τους και είναι φρέσκες, τις αφήνουμε κι άλλο ή τις βάζουμε σε έναν ζεστό φούρνο, προσέχοντας να μην καούν. Έπειτα, τις αλέθουμε σε πούδρα στον πολυκόφτη κι έχουμε εύκαιρο ένα σούπερ αρωματικό για τα γλυκά μας! Αν δεν έχουμε πολύ χρόνο, υπάρχει κι άλλος τρόπος, πιο εύκολος: παίρνουμε κατευθείαν το ξύσμα από το περγαμόντο και το νεράντζι και το αφήνουμε να στεγνώσει στον αέρα ή στον φούρνο, όσο τον προθερμαίνουμε για το ψήσιμο του κέικ.
Δεν χρησιμοποιούμε πολύ από αυτά τα ξύσματα, γιατί, έστω και αφυδατωμένα, θα διατηρούν κάποια πικρή γεύση.
- 520 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουτ. γλυκού σποράκια από κακουλέ (καρδάμωμο), κοπανισμένα στο γουδί σε σκόνη ή έτοιμο τριμμένο κακουλέ
- ελάχιστο αλάτι
- 225 ml ελαιόλαδο + λίγο για τη φόρμα
- 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 200 ml χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
- 100 ml χυμός από χιώτικα μανταρίνια, φρεσκοστυμμένος
- 1/2 κοφτό κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/4 κουτ. γλυκού ξύσμα από περγαμόντο + 1/4 κουτ. γλυκού ξύσμα από νεράντζι, αφυδατωμένα (βλ. εισαγωγή) – αν δεν έχουμε, τα παραλείπουμε
- 400 γρ. ζάχαρη άχνη
- 70 ml χυμός από εσπεριδοειδές της αρεσκείας μας
- Για να φτιάξουμε κέικ λαδιού με εσπεριδοειδή, κακουλέ και αρωματικό γλάσο, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Στη συνέχεια, λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια ευρύχωρη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση ή ένα ταψί με διάμετρο 32 εκ.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακουλέ και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
- Σε άλλο, μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τους χυμούς πορτοκαλιού και μανταρινιού, τη σόδα και όλα τα ξύσματα.
- Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγη ώρα, ίσα να ενσωματωθεί στα υγρά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα ή στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα (για τη βαθιά φόρμα) ή 45 λεπτά (για το ταψί).
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ μέσα στο σκεύος του για 10 λεπτά.
- Το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Ανακατεύουμε τα δύο υλικά σε ένα μπολάκι, με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο και πυκνόρρευστο μείγμα.
- Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με επιπλέον ξύσμα από τα εσπεριδοειδή που βάλαμε μέσα στο κέικ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 229.