Αυτό το εντυπωσιακό κρεμμυδόψωμο είναι πιο εύκολο απ’ ό,τι φαίνεται! Το διακοσμούμε όμορφα φτιάχνοντας «λουλούδια» με ντοματίνια, ελιές και μυρωδικά.
- 400 γρ. αλεύρι σταρένιο, δυνατό, για ψωμί και ζύμες
- 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 8 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη περίπου
- 350 ml χλιαρό νερό
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες (για τα πέταλα)
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση ή σε στρογγυλές φέτες (για τα πέταλα)
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (τα πράσινα φύλλα για κλωνάρια)
- ολόκληρα φύλλα βασιλικού (για τα φύλλα)
- 5-6 μαύρες ελιές, χωρίς το κουκούτσι, χοντροκομμένες (για στήμονες και πέταλα)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Για να ετοιμάσουμε το κρεμμυδόψωμο ταψιού με ντοματίνια και μυρωδικά στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα με το αλάτι.
- Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και σταδιακά, δουλεύοντας με τον γάντζο ή ζυμώνοντας με τα χέρια μας, ρίχνουμε το νερό (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο), μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη, που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου (ή από τα δάχτυλά μας).
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα σε μέρος σχετικά ζεστό, μέχρι να φουσκώσει.
- Την ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε τo ξερό κρεμμύδι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να αναμειχθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και τη λαδώνουμε.
- Αδειάζουμε τη ζύμη και την πιέζουμε με τα χέρια για να απλώσει σε μια μεγάλη οβάλ λαγάνα πάχους περίπου 1 εκ.
- Διακοσμούμε όμορφα σαν λουλούδια τα κρεμμύδια με τα ντοματίνια, τις ελιές και τα μυρωδικά και τα πιέζουμε ώστε να κολλήσουν στην επιφάνεια.
- Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω.
- Ξεφουρνίζουμε, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και αφήνουμε να κρυώσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.