Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 14.09.2024: ''Κρεμμυδόψωμο ταψιού με ντοματίνια και μυρωδικά''

Άρτος και Θεάματα 13 Σεπτεμβρίου 2024

Αυτό το εντυπωσιακό κρεμμυδόψωμο είναι πιο εύκολο απ’ ό,τι φαίνεται! Το διακοσμούμε όμορφα φτιάχνοντας «λουλούδια» με ντοματίνια, ελιές και μυρωδικά.

Ζάχαρη & Αλεύρι
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

30' προετοιμασία
50' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά - Μερίδες: για μια μεγάλη λαγάνα
  •  400 γρ. αλεύρι σταρένιο, δυνατό, για ψωμί και ζύμες
  •  100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  •  8 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  2 κουτ. γλυκού ζάχαρη περίπου
  •  350 ml χλιαρό νερό
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
Για την επικάλυψη
  •  2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες (για τα πέταλα)
  •  10 ντοματίνια κομμένα στη μέση ή σε στρογγυλές φέτες (για τα πέταλα)
  •  2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (τα πράσινα φύλλα για κλωνάρια)
  •  ολόκληρα φύλλα βασιλικού (για τα φύλλα)
  •  5-6 μαύρες ελιές, χωρίς το κουκούτσι, χοντροκομμένες (για στήμονες και πέταλα)
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε το κρεμμυδόψωμο ταψιού με ντοματίνια και μυρωδικά στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα με το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και σταδιακά, δουλεύοντας με τον γάντζο ή ζυμώνοντας με τα χέρια μας, ρίχνουμε το νερό (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο), μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη, που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου (ή από τα δάχτυλά μας).
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα σε μέρος σχετικά ζεστό, μέχρι να φουσκώσει.
  4. Την ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε τo ξερό κρεμμύδι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να αναμειχθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  6. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και τη λαδώνουμε.
  7. Αδειάζουμε τη ζύμη και την πιέζουμε με τα χέρια για να απλώσει σε μια μεγάλη οβάλ λαγάνα πάχους περίπου 1 εκ.
  8. Διακοσμούμε όμορφα σαν λουλούδια τα κρεμμύδια με τα ντοματίνια, τις ελιές και τα μυρωδικά και τα πιέζουμε ώστε να κολλήσουν στην επιφάνεια.
  9. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω.
  10. Ξεφουρνίζουμε, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και αφήνουμε να κρυώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 847 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.