Το απόλυτο νηστίσιμο γλυκό είναι το σάμαλι. Ζουμερό, μυρωδάτο και απολαυστικό!

Μαρία Τσίχλα-Χούλη και Φούλα Χούλη-Φράγκου

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς


30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
2 ώρες και 15' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30'

Υλικά - Μερίδες: για ταψί περίπου 20 x 30 εκ.
Για το σάμαλι
  •  530 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  •  300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  •  300 γρ. ζάχαρη
  •  450 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  •  220 ml νερό
  •  2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1 κουτ. γλυκού σόδα
  •  1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  •  1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  •  40 ml λικέρ μαστίχα Χίου
  •  2 βανιλίνες
  •  50 γρ. αμύγδαλα λευκά, ολόκληρα
Για το σιρόπι
  •  1 λίτρο νερό
  •  1 κιλό ζάχαρη
  •  η φλούδα από 1 πορτοκάλι
  •  η φλούδα από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Σιρόπι
  1. Για να φτιάξουμε το σάμαλι, ξεκινάμε πρώτα με το σιρόπι, για να προλάβει να κρυώσει.
  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 4-5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Η υφή που θα πρέπει να έχει το σιρόπι μας δεν θα είναι ούτε πηχτή ούτε αραιή.
Σάμαλι
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ένα μέτριο βαθύ ταψί.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χοντρό και το ψιλό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες, το λικέρ και τα ξύσματα πορτοκαλιού και λεμονιού.
  3. Ανακατεύουμε το νερό με τον χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα και τα προσθέτουμε στα υλικά του μπολ. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι το μείγμα μας να πάρει τη μορφή ενός παχύρρευστου χυλού.
  4. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα για 15 λεπτά, να φουσκώσει.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  6. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι το σάμαλι να φουσκώσει και να ροδίσει. Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμο, ελέγχουμε βάζοντας κάθετα ένα μαχαίρι στο κέντρο του γλυκού και, αν βγει στεγνό, το σάμαλι είναι έτοιμο, αν όχι, ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
  7. Ξεφουρνίζουμε και περιχύνουμε το καυτό σάμαλι με το κρύο σιρόπι.
  8. Το αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες, να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.
  9. Στο τέλος, κόβουμε σε κομμάτια, στολίζουμε το καθένα με ένα-δύο αμύγδαλα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 223 φορές