Πίτσες-αστραπή με καλοκαιρινά αρώματα. Ό,τι πρέπει για γρήγορο δείπνο ή για ξαφνικές επισκέψεις.
- 2 μεγάλες αραβικές πίτες
- 1 φλιτζ. τσαγιού χοντροτριμμένο κολοκύθι
- 1 πιπεριά κέρατο ή Φλωρίνης, καθαρισμένη από κοτσάνι και σπόρια και κομμένη σε κυβάκια
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
- 1 κουτ. σούπας «φυλλαράκια» από φρέσκο δεντρολίβανο ή φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα (ή 1 γεμάτη κουτ. γλυκού ξερά, κοπανισμένα ή τριμμένα)
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 150 γρ. ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι και αναμεμειγμένο με 100 γρ. κατίκι ή άλλο αλοιφώδες τυρί
- 6 - 8 φύλλα από φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό (ή 14 - 16 φρέσκα φύλλα δυόσμου), ολόκληρα
- 1 σκελίδα σκόρδου, κομμένη στη μέση (αν μας αρέσει)
- 2 κουτ. σούπας τριμμένο κασέρι ή γλυκιά γραβιέρα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε «πίτσες» από αραβική πίτα με κολοκύθια, μυρωδικά και αλοιφώδες τυρί, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Βάζουμε το τριμμένο κολοκύθι σε ένα σουρωτήρι, το αλατίζουμε, το αφήνουμε για 10 λεπτά, για να φύγουν τα πολλά υγρά του, και έπειτα το στύβουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε την πιπεριά, το κρεμμύδι, το δεντρολίβανο (ή τη ρίγανη), το ελαιόλαδο και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί φούρνου (ή μια λαμαρίνα φούρνου) και το τρίβουμε με την κομμένη σκελίδα σκόρδου.
- Βάζουμε στο ταψί τις αραβικές πίτες και τις τρίβουμε κι αυτές με το κομμένο σκόρδο.
- Σκορπίζουμε στις πίτες το τριμμένο κίτρινο τυρί που επιλέξαμε, τα φύλλα των μυρωδικών και από πάνω το μείγμα των κολοκυθιών σε όλη την επιφάνεια των πιτών.
- Τέλος, μοιράζουμε σε όλη την επιφάνεια με ένα μικρό κουτάλι το μείγμα ανθότυρου και κατικιού.
- Ψήνουμε τις πίτσες για 7 - 8 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ίσα να ζεσταθούν τα υλικά της επικάλυψης και να ροδίσουν λίγο οι πίτες.
- Σερβίρουμε, τις «πίτσες» από αραβική πίτα με κολοκύθια, μυρωδικά και αλοιφώδες τυρί αμέσως, καθώς, αν τις αφήσουμε για πολλή ώρα χωρίς να τις καταναλώσουμε, θα μαλακώσουν, γιατί θα αφήσουν υγρά τα υλικά της επικάλυψης.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 53.