Τα γλυκά των γιορτών είναι λαχταριστά, εντυπωσιακά αλλά σχετικά εύκολα, όπως αυτή η τάρτα με βάση που θυμίζει μελομακάρονο και σοκολατένια γέμιση. Ό,τι πρέπει για το βράδυ του ρεβεγιόν ή για φιλικές μαζώξεις καθ΄όλη τη διάρκεια της νέας χρονιάς. Μια από τις 65 πρωτοχρονιάτικες ιδέες και συνταγές που θα βρείτε στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί την Κυριακή 29/12 με την Καθημερινή.
Ο χασλαμάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ταψιού της Σαμοθράκης που θυμίζει σε γεύση και σε υλικά το μελομακάρονο, γι’ αυτό και κάποιοι το περιγράφουν και ως στρωτό μελομακάρονο ή μελομακαρονόπιτα. Εδώ το βάζουμε ως βάση για μια γιορτινή τάρτα, απλώνοντας από πάνω μια γκανάς σοκολάτας.
- 325 γρ. αλεύρι μαλακό
- 190 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 60 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/4 κουτ. γλυκού αμμωνία
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 125 ml ελαιόλαδο
- 80 ml χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
- 50 ml νερό
- 25 γρ. μέλι
- 350 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο
- 300 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 50 γρ. μέλι
- Για την τάρτα σοκολάτας με βάση χασλαμά, ξεκινάμε με τον χασλαμά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C, στον αέρα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά για τον χασλαμά, μαζί με τα μπαχαρικά και το ξύσμα, και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε ελαφρώς το νερό με το ελαιόλαδο και τον χυμό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύοντας ώστε να διαλυθεί.
- Αδειάζουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών και ανακατεύουμε καλά με το χέρι, σταυρωτά (πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά), μέχρι να γίνει ένα πολύ μαλακό ζυμαράκι, χωρίς να επιμείνουμε πολύ για να μη διαχωριστεί το λάδι.
- Απλώνουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι ή σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ., πιέζοντάς το ελαφρώς προς τα κάτω. Ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά.
- Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το μέλι μέχρι να πάρουν βράση και τα αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα. Περιμένουμε 1 λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
- Προαιρετικά, αν έχουμε ραβδομπλέντερ, κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με αυτό, για τέλεια υφή.
- Αδειάζουμε την γκανάς πάνω από τον χασλαμά και αφήνουμε σε δροσερό μέρος να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 227.