Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025: ''Το γεωργιανό χατσαπούρι, αλλά με ελληνικά τυριά''

Άρτος και Θεάματα 22 Ιανουαρίου 2025

Η παραδοσιακή συνταγή για το adjaruli khachapuri, το γεμιστό ψωμί της Γεωργίας, σε σχήμα βαρκούλας, έχει τυριά και ένα αυγό στο κέντρο. Εδώ αποκτά ελληνικό χαρακτήρα, μια και το φτιάχνουμε με κασέρι και φέτα.

Μαργαρίτα Σολοβιόβα, διοργανώτρια supper club, σεφ
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

45' προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 35'

Υλικά - Τεμάχια: για 2 χατσαπούρι
Για τη ζύμη
  •  500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν επιπλέον για πασπάλισμα
  •  7 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
  •  10 γρ. ζάχαρη
  •  10 γρ. αλάτι
  •  30 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα
  •  120 γρ. γιαούρτι αγελάδας, ή άλλο της αρεσκείας μας, στραγγιστό
Για τη γέμιση
  •  250 γρ. κασέρι, τριμμένο
  •  150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  •  20 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  •  ελάχιστο αλάτι
Για την επικάλυψη
  •  2 αυγά
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  2 καυτερές πιπερίτσες, προαιρετικά
Διαδικασία
Ζύμη
  1. Για να φτιάξουμε adjaruli khachapuri – το γεωργιανό χατσαπούρι, αλλά με ελληνικά τυριά, αρχικά ανακατεύουμε καλά, σε ένα μπολάκι, με ένα πιρούνι 300 ml ζεστό νερό (όχι καυτό), τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  2. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 10-15 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει η επιφάνεια.
  3. Στη συνέχεια, στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  4. Ρίχνουμε εκεί το μείγμα της μαγιάς, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι.
  5. Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 4-5 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη. Αν κολλάει πολύ, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι.
  6. Πλάθουμε σε μπάλα.
  7. Την βάζουμε σε ένα ευρύχωρο λαδωμένο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
  8. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1-11⁄2 ώρα, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Γέμιση
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κασέρι, τη φέτα και το βούτυρο.
  2. Αφήνουμε κατά μέρος.
Χατσαπούρι
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C.
  2. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί.
  3. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια.
  4. Βάζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
  5. Πλάθουμε το καθένα σε μπάλα και μετά σε σχήμα οβάλ, σαν βαρκούλα, με μήκος 25-30 εκ.
  6. Με τις παλάμες μας σηκώνουμε ελαφρά την περίμετρο κάθε βαρκούλας για να ανασηκωθεί ελαφρά όπως κάνουμε για το πεϊνιρλί.
  7. Τις τακτοποιούμε στο ταψί.
  8. Μοιράζουμε τη γέμιση στο κέντρο κάθε ζυμαρένιας βαρκούλας.
  9. Ψήνουμε τα χατσαπούρι για 12-15 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και η γέμιση να φουσκώσει και να λιώσει.
  10. Ξεφουρνίζουμε το ταψί προσεκτικά και σπάμε πάνω σε κάθε γέμιση από 1 αυγό.
  11. Ψήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι τα σφίξει το ασπράδι, αλλά οι κρόκοι να παραμείνουν μελάτοι.
  12. Ξεφουρνίζουμε, πασπαλίζουμε κάθε χατσαπούρι με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και στολίζουμε, αν θέλουμε, με μία πιπερίτσα.
  13. Τα σερβίρουμε ζεστά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 228.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 518 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.