Η παραδοσιακή συνταγή για το adjaruli khachapuri, το γεμιστό ψωμί της Γεωργίας, σε σχήμα βαρκούλας, έχει τυριά και ένα αυγό στο κέντρο. Εδώ αποκτά ελληνικό χαρακτήρα, μια και το φτιάχνουμε με κασέρι και φέτα.
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν επιπλέον για πασπάλισμα
- 7 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
- 10 γρ. ζάχαρη
- 10 γρ. αλάτι
- 30 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα
- 120 γρ. γιαούρτι αγελάδας, ή άλλο της αρεσκείας μας, στραγγιστό
- 250 γρ. κασέρι, τριμμένο
- 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 20 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- ελάχιστο αλάτι
- 2 αυγά
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 καυτερές πιπερίτσες, προαιρετικά
- Για να φτιάξουμε adjaruli khachapuri – το γεωργιανό χατσαπούρι, αλλά με ελληνικά τυριά, αρχικά ανακατεύουμε καλά, σε ένα μπολάκι, με ένα πιρούνι 300 ml ζεστό νερό (όχι καυτό), τη μαγιά και τη ζάχαρη.
- Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 10-15 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει η επιφάνεια.
- Στη συνέχεια, στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Ρίχνουμε εκεί το μείγμα της μαγιάς, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 4-5 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη. Αν κολλάει πολύ, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι.
- Πλάθουμε σε μπάλα.
- Την βάζουμε σε ένα ευρύχωρο λαδωμένο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
- Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1-11⁄2 ώρα, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κασέρι, τη φέτα και το βούτυρο.
- Αφήνουμε κατά μέρος.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια.
- Βάζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
- Πλάθουμε το καθένα σε μπάλα και μετά σε σχήμα οβάλ, σαν βαρκούλα, με μήκος 25-30 εκ.
- Με τις παλάμες μας σηκώνουμε ελαφρά την περίμετρο κάθε βαρκούλας για να ανασηκωθεί ελαφρά όπως κάνουμε για το πεϊνιρλί.
- Τις τακτοποιούμε στο ταψί.
- Μοιράζουμε τη γέμιση στο κέντρο κάθε ζυμαρένιας βαρκούλας.
- Ψήνουμε τα χατσαπούρι για 12-15 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και η γέμιση να φουσκώσει και να λιώσει.
- Ξεφουρνίζουμε το ταψί προσεκτικά και σπάμε πάνω σε κάθε γέμιση από 1 αυγό.
- Ψήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι τα σφίξει το ασπράδι, αλλά οι κρόκοι να παραμείνουν μελάτοι.
- Ξεφουρνίζουμε, πασπαλίζουμε κάθε χατσαπούρι με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και στολίζουμε, αν θέλουμε, με μία πιπερίτσα.
- Τα σερβίρουμε ζεστά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 228.