Μικρασιάτικη αυτή η λιτή, αλλά γεμάτη γεύση συνταγή για πατάτες γιαχνί με ελιές Καλαμών. Απολαμβάνουμε τούτο το θαυμάσια παραδοσιακό φαγητό με τυρί φέτα και λίγο ψωμί ή παξιμάδι.
- 1½ κιλό πατάτες μέτριες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4
- 2 κρεμμύδια μέτρια, κομμένα σε ψιλά καρέ
- 600 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
- τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι μαϊντανό ή δυόσμο ή άνηθο, ψιλοκομμένα (με διαφορετικό το καθένα αλλά εξίσου ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα)
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελιές Καλαμών χωρίς το κουκούτσι
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τις πατάτες γιαχνί με ελιές αρχίζουμε και σε νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τις ελιές για 2-3 λεπτά.
- Έτσι, γίνεται πιο ήπια η γεύση τους και δεν θα «σκεπάσει» τις άλλες γεύσεις.
- Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι.
- Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό, αλατοπίπερο και τον κόλιανδρο.
- Μαγειρεύουμε τη σάλτσα για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει κάπως, ρίχνουμε τις πατάτες, προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται ώστε να τις καλύψει κατά τα 2/3 και μαγειρεύουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σωθούν τα παραπανίσια υγρά.
- Αποφεύγουμε να ανακατεύουμε με κουτάλα για να μη διαλυθούν οι πατάτες.
- Προτιμάμε να σείουμε την κατσαρόλα.
- Επίσης, αν κατά το μαγείρεμα σωθούν νωρίς τα υγρά και οι πατάτες δεν έχουν μαλακώσει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Όταν γίνουν οι πατάτες, προσθέτουμε τις ελιές, σείουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5-6 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε με το μυρωδικό της αρεσκείας μας.
Το φαγητό αυτό μπορούμε να το απολαύσουμε μόνο του με μια πράσινη σαλάτα ή με τυρί φέτα και λίγο ψωμί είτε να το συνοδεύσουμε με κάποιο αλλαντικό, με κοτόπουλο ή ακόμα και με μπιφτέκια φούρνου.