Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 27.09.2024: ''Μακαρόν από παξιμάδια χαρουπιού, ανθότυρο και μαστίχα''

Άρτος και Θεάματα 26 Σεπτεμβρίου 2024

Αυτά τα μακαρόν κι αν είναι τα πιο πρωτότυπα που έχουμε δει! Φτιάχνονται από παξιμάδια χαρουπιού και γεμίζονται με αφράτη κρέμα από ανθότυρο και μαστίχα.

Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φούτσα

1 ώρα προετοιμασία
13' ψήσιμο
11 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 13'

Υλικά - Τεμάχια: 20-25
Για την κρέμα
  •  150 γρ. ανθότυρο
  •  50 ml γάλα φρέσκο
  •  2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  •  1 σταγόνα μαστιχέλαιο
Για τα μακαρόν
  •  100 γρ. παξιμάδια χαρουπιού, σε κομμάτια
  •  120 γρ. ζάχαρη άχνη
  •  80 γρ. ασπράδια αυγών
  •  20 γρ. ασπράδι, σε σκόνη (σε μαγαζιά με βιολογικά τρόφιμα)
  •  1 κουτ. σούπας ζάχαρη, κρυσταλλική
Διαδικασία
Κρέμα
  1. Για τα μακαρόν από παξιμάδια χαρουπιού ξεκινάμε και χτυπάμε στο μούλτι το γάλα με το ανθότυρο, μέχρι να έχουμε μια πηχτή κρέμα.
  2. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη μαστίχα, ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για περίπου 2-3 ώρες.
Μακαρόν
  1. Ρίχνουμε τα παξιμάδια στο μούλτι και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνει σκόνη, σαν πούδρα.
  2. Κοσκινίζουμε μαζί με τη ζάχαρη άχνη.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια, το ασπράδι σε σκόνη και την κρυσταλλική ζάχαρη για 7-8 λεπτά ή μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
  4. Με μια ελαστική σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά τη μαρέγκα με το τριμμένο παξιμάδι, μέχρι το μείγμα να στέκεται και να μην είναι ρευστό.
  5. Βάζουμε σε κορνέ με ίσια μύτη διαμέτρου 3 εκ.
  6. Ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και σχηματίζουμε μακαρόν διαμέτρου 3-4 εκ.
  7. Αφήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να κάνουν κρούστα τα μακαρόν.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130°C στον αέρα και ψήνουμε για 12-13 λεπτά.
  9. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Συναρμολόγηση
  1. Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και τη βάζουμε σε κορνέ με ίσια μύτη.
  2. Αναποδογυρίζουμε τα μακαρόν, έτσι ώστε να είναι η επίπεδη επιφάνειά τους προς τα πάνω, και καλύπτουμε τα μισά με την κρέμα.
  3. Σκεπάζουμε με τα άλλα μισά.
  4. Τα βάζουμε για 1 νύχτα στο ψυγείο, να μαλακώσουν.
  5. Σερβίρουμε με γλυκό ντοματάκι ή άλλο γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 675 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.