Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 20.09.2024: ''Γκιουζλεμέδες Λέσβου''

Άρτος και Θεάματα 19 Σεπτεμβρίου 2024

Τυροπιτάκια εκ Λέσβου με ψωμένια ζύμη, μείγμα τυριών και φρέσκο δυόσμο. Τα τυροπιτάκια γίνονται εύκολα χωρίς πλάστη και ψήνονται σε λίγα λεπτά στο τηγάνι.

Μύρτα Καλαμποκά
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Μας τα έφτιαξε στο σπίτι της στο Πλωμάρι η Μύρτα Καλαμποκά, η παραγωγός του εξαιρετικού ελαιολάδου «Ειρήνη», που έχει βραβευτεί από τον Γαστρονόμο.

30' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Τεμάχια: 15-20
Για τη ζύμη
  •  200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  •  200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  250 ml νερό
  •  80 ml λάδι + επιπλέον για το τηγάνισμα
  •  αλάτι
Για τη γέμιση
  •  150 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης, τριμμένο
  •  2 κρόκοι αυγών
  •  1-2 κουτ. σούπας φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ζύμη
  1. Για τους γκιουζλεμέδες (τυροπιτάκια με δυόσμο), ξεκινάμε με τη ζύμη.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεύρια και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
  3. Ρίχνουμε το αλάτι και 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.
  4. Προσθέτουμε το νερό με σταθερή ροή και ανακατεύουμε με το χέρι, ώστε να ενσωματωθεί όλο το νερό στη ζύμη. Ζυμώνουμε ζωηρά. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νερό ή αλεύρι ακόμη μέχρι να προκύψει μια λεία και μαλακή ζύμη.
  5. Πλάθουμε σε μπάλα και λαδώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, να καλύψει τη ζύμη και να τη γυαλίσει. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί τυλιγμένη με μεμβράνη για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο.
Γέμιση
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή και σφιχτή γέμιση. Την κρατάμε στην άκρη.
Γκιουζλεμές
  1. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι, το οποίο κόβουμε σε κομμάτια περίπου 50 γρ. το καθένα.
  2. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο και με το χέρι μας ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε διάμετρο 10 εκ. σαν μικρό πιατάκι.
  3. Βάζουμε 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση στο κέντρο της ζύμης, αλείφουμε τις άκρες της με νερό για να κολλήσουν και ύστερα κλείνουμε όλες τις πλευρές προς το κέντρο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε καλά ελαιόλαδο και, μόλις κάψει, τηγανίζου- με τα τυροπιτάκια με την ένωση προς τα κάτω, σε δόσεις, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
  5. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί, να στραγγίξουν από το λάδι, και συνεχίζουμε με την επόμενη δόση.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 222.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 735 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.