Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 20.09.2024: ''Γκιουζλεμέδες Λέσβου''

Άρτος και Θεάματα 19 Σεπτεμβρίου 2024

Τυροπιτάκια εκ Λέσβου με ψωμένια ζύμη, μείγμα τυριών και φρέσκο δυόσμο. Τα τυροπιτάκια γίνονται εύκολα χωρίς πλάστη και ψήνονται σε λίγα λεπτά στο τηγάνι.

Μύρτα Καλαμποκά
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Μας τα έφτιαξε στο σπίτι της στο Πλωμάρι η Μύρτα Καλαμποκά, η παραγωγός του εξαιρετικού ελαιολάδου «Ειρήνη», που έχει βραβευτεί από τον Γαστρονόμο.

30' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Τεμάχια: 15-20
Για τη ζύμη
  •  200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  •  200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  250 ml νερό
  •  80 ml λάδι + επιπλέον για το τηγάνισμα
  •  αλάτι
Για τη γέμιση
  •  150 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης, τριμμένο
  •  2 κρόκοι αυγών
  •  1-2 κουτ. σούπας φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ζύμη
  1. Για τους γκιουζλεμέδες (τυροπιτάκια με δυόσμο), ξεκινάμε με τη ζύμη.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεύρια και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
  3. Ρίχνουμε το αλάτι και 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.
  4. Προσθέτουμε το νερό με σταθερή ροή και ανακατεύουμε με το χέρι, ώστε να ενσωματωθεί όλο το νερό στη ζύμη. Ζυμώνουμε ζωηρά. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νερό ή αλεύρι ακόμη μέχρι να προκύψει μια λεία και μαλακή ζύμη.
  5. Πλάθουμε σε μπάλα και λαδώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, να καλύψει τη ζύμη και να τη γυαλίσει. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί τυλιγμένη με μεμβράνη για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο.
Γέμιση
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή και σφιχτή γέμιση. Την κρατάμε στην άκρη.
Γκιουζλεμές
  1. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι, το οποίο κόβουμε σε κομμάτια περίπου 50 γρ. το καθένα.
  2. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο και με το χέρι μας ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε διάμετρο 10 εκ. σαν μικρό πιατάκι.
  3. Βάζουμε 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση στο κέντρο της ζύμης, αλείφουμε τις άκρες της με νερό για να κολλήσουν και ύστερα κλείνουμε όλες τις πλευρές προς το κέντρο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε καλά ελαιόλαδο και, μόλις κάψει, τηγανίζου- με τα τυροπιτάκια με την ένωση προς τα κάτω, σε δόσεις, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
  5. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί, να στραγγίξουν από το λάδι, και συνεχίζουμε με την επόμενη δόση.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 222.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 748 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.