Η συνταγή της ημέρας:''Οι θρυλικοί ρεβυθοκεφτέδες της Σίφνου''

Άρτος και Θεάματα 25 Ιουλίου 2024

Σιφναίικος νηστίσιμος κεφτές για τη Σαρακοστή αλλά και μεζές για όλο τον χρόνο.

Μαρώ Λεμπέση-Ναρλή

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου


«Είχαν πάρα πολλά ρεβύθια παλιά και, εκτός από ρεβυθάδα, τα έκαναν και κεφτέδες. Ό,τι φαΐ και να είχαμε, κάναμε και ρεβυθοκεφτέδες τηγανισμένους στη φωτιά στα ξύλα, για μεζέ. Και στα καφενεία, και στις βίζιτες στις γιορτές, τους σέρβιραν μαζί με κρασί και τσίπουρο. Εγώ αλέθω τα ρεβύθια στη μηχανή του κιμά, για να μη γίνουν λιώμα και να τα βρίσκεις στο δόντι. Το μυστικό είναι η μαντζουράνα να το πατεί [να είναι μπόλικη]», λέει το Μαρώ, η Σιφνιά μαγείρισσα, που μας έδωσε τη συνταγή στο οδοιπορικού του «Γ» στις Κυκλάδες.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα τηγάνισμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες

Υλικά - Μερίδες: 8-10
  •  1 κιλό ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
  •  2 κρεμμύδια, κομμένα στα 4
  •  2 πατάτες, καθαρισμένες και ολόκληρες
  •  2-3 κλαράκια μαντζουράνα φρέσκια ή 2 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή
  •  2-3 κλαράκια δυόσμος φρέσκος ή 2 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, χοντροκομμένος
  •  5 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε χοντρά κομμάτια (ή ό,τι άλλο πράσινο έχουμε, στην εποχή του, όπως σπανάκι, πράσο κ.ά.)
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  λάδι για το τηγάνισμα
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τους θρυλικούς ρεβυθοκεφτέδες της Σίφνου ξεπλένουμε τα ρεβύθια, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε περίπου 1 ώρα να στεγνώσουν.
  2. Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τις πατάτες και νερό τόσο ώστε να τις καλύπτει και βράζουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τις στραγγίζουμε.
  4. Στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε ρίχνουμε τα ρεβύθια μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να ψιλοκοπούν, αλλά όχι να λιώσουν.
  5. Αν έχουμε μικρό κάδο, τα χτυπάμε σε δόσεις.
  6. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί και να σφίξει.
  7. Ρίχνουμε σε βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το ένα τρίτο του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  8. Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλά κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού ή με ατρακτοειδές σχήμα σαν τα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε σε δόσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές.
  9. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 358 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.