Η συνταγή της ημέρας: ''Οι σουπιές με σπανάκι της μονής του Σινά''

Άρτος και Θεάματα 03 Απριλίου 2023

Στις σουπιές με σπανάκι, που φτιάχνουν στο όρος Σινά, πέρα από μπόλικο ελαιόλαδο, μυρωδικά και μπαχαρικά, μπαίνει κι ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδο.

Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Αυτή η εκδοχή του κλασικού συνδυασμού «σουπιές με σπανάκι» περιέχει μπόλικο ελαιόλαδο και ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδο, επειδή, όπως μας είπε ο Βεδουίνος μάγειρας Χσεν, που ετοίμασε το πιάτο στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, στο Όρος Σινά, οι σουπιές το θέλουν το σκόρδο τους και διψάνε για λάδι. Επίσης, μας είπε ότι λίγη ζάχαρη μέσα στο νερό όπου βράζουν οι σουπιές τις βοηθάει να μαλακώσουν. Νικολέτα Μακρυωνίτου

40' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  1 κιλό σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
  •  1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  1 κεφάλι σκόρδο, χωρισμένο στις σκελίδες του, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  •  2 κιλά σπανάκι, καθαρισμένο, πλυμένο και ψιλοκομμένο
  •  1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
  •  χυμός από 3 λάιμ ή 2 λεμόνια
  •  400 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα άφθονο νερό, τη ζάχαρη και τις δάφνες και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  2. Ρίχνουμε τις σουπιές, μετριάζουμε τη φωτιά και τις βράζουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τις στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και κόβουμε τις σουπιές σε μέτρια καρέ.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Προσθέτουμε τα σκόρδα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας.
  6. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι, τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους.
  7. Ρίχνουμε το κύμινο, την πάπρικα και τις σουπιές και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το φαγητό να μελώσει και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
  8. Ρίχνουμε τον χυμό των λάιμ και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Σερβίρουμε τις σουπιές με σπανάκι ζεστό, με ψωμί ή αραβικές πίτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 296 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.