Είθισται να τα φτιάχνουμε μόνο με τυρί ή με σπανάκι και τυρί, ή με παστουρμά. Αυτά εδώ τα μπουρεκάκια, όμως, τα φτιάχνουμε με λάπαθα που είναι εποχής. Κι έτσι, έχουμε το ιδανικό σνακ της άνοιξης.
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 7 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 5 γρ. αλάτι
- 170 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο
- 130 ml ελαιόλαδο
- 20-40 ml ζεστό γάλα
- 20 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 800 γρ. λάπαθα, ψιλοκομμένα
- 1/4 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 2 αυγά
- 300 γρ. φρέσκια μυζήθρα
- 150 γρ. νιώτικο κεφαλοτύρι, τριμμένο
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 αυγά χτυπημένα, για το άλειμμα
- Για τα μπουρεκάκια με λάπαθα και φρέσκια μυζήθρα ξεκινάμε και ρίχνουμε όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε.
- Τα τρίβουμε με τις παλάμες μας, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για για 30 λεπτά να μαραθούν και να στραγγίσουν από τα υγρά τους.
- Τα στύβουμε καλά και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά και τέλος προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, άφθονο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τη μυζήθρα και δεν ανακατεύουμε πολύ, για να μείνουν μεγάλα κομμάτια.
- Ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο να λιώσει και το ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο.
- Το ρίχνουμε στο αλεύρι, μαζί με το μπέικιν και το αλάτι, και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας, μέχρι να σχηματιστεί μια ψιχουλιαστή ζύμη. Ρίχνουμε μερικές κουταλιές από το ζεστό γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
- Την πλάθουμε σε μπαστούνι και την κόβουμε σε 40-45 φέτες.
- Κάθε ζυμαράκι το ανοίγουμε σε τετράγωνο μικρό φύλλο περίπου 10 x 10 εκ. ή και μικρότερα.
- Τα γεμίζουμε με 1 γεμάτο κουτ. γλυκού από τη γέμιση και τα τυλίγουμε σε ρολάκια, σφραγίζοντας μέσα τη γέμιση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Τακτοποιούμε τα μπουρεκάκια στο ταψί, τα αλείφουμε με τα χτυπημένα αυγά και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.