Η συνταγή της ημέρας: ''Μπουρεκάκια με λάπαθα και φρέσκια μυζήθρα''

Άρτος και Θεάματα 06 Μαϊου 2023

Είθισται να τα φτιάχνουμε μόνο με τυρί ή με σπανάκι και τυρί, ή με παστουρμά. Αυτά εδώ τα μπουρεκάκια, όμως, τα φτιάχνουμε με λάπαθα που είναι εποχής. Κι έτσι, έχουμε το ιδανικό σνακ της άνοιξης.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή


1 ώρα προετοιμασία
20' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Τεμάχια: 40-45
Για τη ζύμη
  •  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  7 γρ. μπέικιν πάουντερ
  •  5 γρ. αλάτι
  •  170 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο
  •  130 ml ελαιόλαδο
  •  20-40 ml ζεστό γάλα
Για τη γέμιση
  •  20 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  800 γρ. λάπαθα, ψιλοκομμένα
  •  1/4 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  2 αυγά
  •  300 γρ. φρέσκια μυζήθρα
  •  150 γρ. νιώτικο κεφαλοτύρι, τριμμένο
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  2 αυγά χτυπημένα, για το άλειμμα
Διαδικασία
Γέμιση
  1. Για τα μπουρεκάκια με λάπαθα και φρέσκια μυζήθρα ξεκινάμε και ρίχνουμε όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε.
  2. Τα τρίβουμε με τις παλάμες μας, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για για 30 λεπτά να μαραθούν και να στραγγίσουν από τα υγρά τους.
  3. Τα στύβουμε καλά και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ.
  4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά και τέλος προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, άφθονο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  5. Προσθέτουμε τη μυζήθρα και δεν ανακατεύουμε πολύ, για να μείνουν μεγάλα κομμάτια.
Φύλλο
  1. Ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο να λιώσει και το ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο.
  2. Το ρίχνουμε στο αλεύρι, μαζί με το μπέικιν και το αλάτι, και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας, μέχρι να σχηματιστεί μια ψιχουλιαστή ζύμη. Ρίχνουμε μερικές κουταλιές από το ζεστό γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
  3. Την πλάθουμε σε μπαστούνι και την κόβουμε σε 40-45 φέτες.
  4. Κάθε ζυμαράκι το ανοίγουμε σε τετράγωνο μικρό φύλλο περίπου 10 x 10 εκ. ή και μικρότερα.
  5. Τα γεμίζουμε με 1 γεμάτο κουτ. γλυκού από τη γέμιση και τα τυλίγουμε σε ρολάκια, σφραγίζοντας μέσα τη γέμιση.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  7. Τακτοποιούμε τα μπουρεκάκια στο ταψί, τα αλείφουμε με τα χτυπημένα αυγά και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 360 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.