Η συνταγή της ημέρας: ''Μελομακάρονα από τη Σαντορίνη, μια συνταγή πάνω από 100 χρόνων''

Άρτος και Θεάματα 16 Δεκεμβρίου 2023

Η συνταγή για να φτιάξετε παραδοσιακά μελομακάρονα αρωματικά, ζουμερά και τέλεια σιροπιασμένα, από δύο παλιές νοικοκυρές.

Μαίρη Ρέντουλα, Σοφία Κοκκίνου

Φωτογραφία: Χριστίνα Τζιάλλα - Επιμέλεια παραγωγής: Digital Minds


40' προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά - Μερίδες: 60 τεμάχια
Για τη ζύμη
  •  2 φλιτζ. τσαγιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  •  1/4 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
  •  ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  •  3/4 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
  •  1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  •  περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
  •  2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  •  2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  •  2 φλιτζ. τσαγιού μέλι
  •  1/4 λεμονιού
  •  1/4 πορτοκαλιού
  •  χυμός από 1/2 λεμόνι
  •  1 ξυλάκι κανέλας (αν θέλουμε)
Για το καρύδι
  •  1 κιλό καρύδια
  •  1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  •  1/3 κουτ. σούπας κανέλα
Διαδικασία
Ζύμη
  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα μελομακάρονα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υγρά, δηλαδή το ελαιόλαδο, το κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αρωματικά (κανέλα, γαρίφαλο και ξύσμα).
  2. Τα ανακατεύουμε με το χέρι μας ή με ένα σύρμα χειρός και μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε περίπου τα 700 γρ. αλεύρι.
  3. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και ζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι μας μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Προσοχή, δεν θέλει πολύ ανακάτεμα για να μην σφίξει η ζύμη και να μην βγάλει το λάδι της.
  4. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειάζεται μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται.
  5. Πλάθουμε μελομακάρονα σε μεσαίο μέγεθος (ή όπως προτιμάμε) και ακουμπάμε τη μία πλευρά τους -πιέζοντας ελαφρώς- πάνω σε έναν τρίφτη ή σε μια σχάρα για να κάνουμε ένα ανάγλυφο σχέδιο.
  6. Τοποθετούμε σε δύο λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180°C (αντιστάσεις πάνω-κάτω) για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  8. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν για να τα σιροπιάσουμε (κρύα μελομακάρονα, ζεστό σιρόπι).
Καρύδι
  1. Χοντροκόβουμε τα καρύδια στον πολυκόφτη, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη. Τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Σιρόπι
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το μέλι. Έπειτα, αφήνουμε το σιρόπι να βράσει μέχρι να δέσει, περίπου 4 λεπτά από όταν αρχίσει να κοχλάζει.
  2. Δεν το αποσύρουμε από τη φωτιά, αλλά το διατηρούμε ζεστό, πάνω στο μάτι, σε πολύ χαμηλή φωτιά.
  3. Ρίχνουμε τα κρύα μελομακάρονα σε δόσεις και τα «κολυμπάμε» στο σιρόπι για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
  4. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε απευθείας στην πιατέλα που θα τα σερβίρουμε, σε στρώσεις, φτιάχνοντας μια πυραμίδα. Ενδιάμεσα από κάθε στρώση πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο καρύδι. Δεν προτείνουμε να τα μελώσουμε από πάνω, αλλά φυσικά, όποιος θέλει μπορεί να το κάνει.
Μυστικά

  • Πολλοί θεωρούν «βαριά» τη γεύση του ελαιολάδου και βάζουν ηλιέλαιο ή μείγμα στα μελομακάρονα. Διαφωνούμε! Σας συστήνουμε ένα ελαιόλαδο από κορωνέικη ποικιλία ή από μανάκι, αθηνελιά και κολοβή, που έχουν πιο ήπια, στρογγυλή γεύση.
  • Το φλιτζάνι τσαγιού που προτείνουμε χωράει 200 ml / 200 γρ. νερό. Αυτό αντιστοιχεί σε 130 γρ. αλεύρι και 200 γρ. ζάχαρη.
  • Αντί για πορτοκάλι μπορούμε να δοκιμάσουμε τα μελομακάρονα και με μανταρίνι (χυμό και ξύσμα).
  • Συνήθως στα μελομακάρονα χρησιμοποιείται θυμαρίσιο μέλι γιατί έχει πιο μαλακή γεύση, δεν είναι πικρό και δεν σκεπάζει τα άλλα αρώματα του. Όμως, αν προτιμάτε μπορείτε να επιλέξετε ένα άλλο είδος μελιού όπως πεύκου, ανθόμελο ή ακόμα και πιο ιδιαίτερα όπως ελάτου και βελανιδιάς. 
  • Έχει σημασία να βρείτε τα σωστά υλικά. Ψάξτε, δοκιμάστε. Το καρύδι πρέπει να είναι φρέσκο, πρώτης ποιότητας, αφράτο και να μην έχει ταγκίσει. Εμείς βρήκαμε καρύδι από την ορεινή Αρκαδία που είναι σχεδόν λευκό, αφράτο και «ψωμωμένο».

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 478 φορές

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131 ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΟΥΛΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ 9ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Το θρυλικό έργο του Καρόλου Ντίκενς έρχεται την Κυριακή 10/11/24 καθώς και την Κυριακή 17/11/24 ώρα 11:30 π. μ για δύο μοναδικές παραστάσεις για το κοινό και καθημερινές για τα σχολεία

Ο Ματ Ντίλον βραβεύτηκε με τον ''Χρυσό Αλέξανδρο'' στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το βραβείο στον Ματ Ντίλον έδωσε η Θέμις Μπαζάκα, την οποία ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, χαρακτήρισε σπουδαία ηθοποιό και την πλέον κινηματογραφική Ελληνίδα ηθοποιό των ημερών μας.

Πέθανε ο σπουδαίος στιχουργός Ισαάκ Σούσης

Ο Ισαάκ Σούσης είχε υπογράψει πολλά από τα τραγούδια στον δίσκο «Παυσίλυπο» που κυκλοφόρησε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας το 1996. Είχε γράψει τους στίχους στα τραγούδια: «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Νότος», «Παλιός Στρατιώτης», «Έλα ψυχούλα μου», «Τερατάκια τσέπης», «Έτσι κι αλλιώς», «Εφάπαξ» κ.α.