Η συνταγή της ημέρας: ''Μαρουλοσαλάτα με ουζάτη σάλτσα γιαουρτιού, αυγά και φυστίκια''

Άρτος και Θεάματα 16 Απριλίου 2023

Δροσιστική, πλούσια σαλάτα με μαρούλια, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαραθόριζα και αυγά.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης / 3 Pixels

25' προετοιμασία
Σύνολο: 25'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  250 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  •  3 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  •  1 φλιτζ. τσαγιού πολύ ψιλοκομμένη μαραθόριζα, μαζί με τις πράσινες κορφούλες
  •  2 μέτρια μαρούλια, κομμένα για σαλάτα
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
  •  2 κουτ. γλυκού ούζο
  •  150 γρ. ξινοτύρι, χοντροτριμμένο
  •  150 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
Για το σερβίρισμα
  •  3 σφιχτοβρασμένα αυγά (τα ασπράδια σε μικρά καρέ, οι κρόκοι θρυμματισμένοι)
  •  30 γρ. φυστίκια Αιγίνης, κοπανισμένα
Διαδικασία
Σαλάτα
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ντοματίνια, το κρεμμυδάκι, τη μαραθόριζα με τις κορφούλες της, αλάτι, πιπέρι και το μισό λάδι.
  2. Στη σαλατιέρα όπου θα σερβίρουμε ρίχνουμε τα κομμένα μαρούλια με το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό, το ξύσμα και το μείγμα από ντοματίνια. Ανακατεύουμε.
Σάλτσα
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά.
Σερβίρισμα
  1. Ανακατεύουμε τη σάλτσα στη σαλάτα, πασπαλίζουμε με πιπέρι, σκορπίζουμε τα ασπράδια, τους κρόκους και τα φυστίκια και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 502 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.