Μια εξαίσια μαρμελάδα βύσσινο με την γλυκόξινη χάρη που έχει αυτό το ωραίο φρούτο. Το άρωμα του γαρίφαλου της πάει πολύ.
- 2 ποτήρια βύσσινα
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1/2 κοφτό κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
- 1 σφηνάκι λικέρ κεράσι ή ρούμι
- Για να φτιάξουμε μαρμελάδα βύσσινο, αρχικά πλένουμε τα βύσσινα και αφαιρούμε τα κοτσάνια.
- Έπειτα αφαιρούμε και τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο (αποπυρηνωτής) ή με μια πρόκα.
- Βάζουμε τα κουκούτσια σε ένα μπολ με 3 1⁄2 ποτήρια νερό.
- Ρίχνουμε τα βύσσινα σε μια κατσαρόλα.
- Σουρώνουμε το νερό από τα κουκούτσια και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα βύσσινα.
- Βράζουμε τα βύσσινα μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα σουρώνουμε από ένα ψιλό σουρωτό, το οποίο έχουμε επενδύσει με τουλπάνι.
- Τυλίγουμε τις άκρες από το τουλπάνι και πιέζουμε ελαφρώς, ώστε να βγάλουν τα βύσσινα το χυμό τους (αν θέλουμε, κρατάμε τον χυμό και κάνουμε βυσσινάδα*).
- Αλέθουμε τα στυμμένα βύσσινα στο μούλτι και μετράμε τον πολτό με ένα φλιτζάνι.
- Υπολογίζουμε τόση ζάχαρη όση και τα βύσσινα.
- Τα βράζουμε με τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό, ανακατεύοντας διαρκώς ώστε να μην κολλήσουν.
- Όταν το μείγμα στεγνώσει τόσο ώστε να μένει δρόμος στην κατσαρόλα καθώς σέρνουμε την κουτάλα, προσθέτουμε το γαρίφαλο και το λικέρ (ή το ρούμι), ανακατεύουμε και τραβάμε από τη φωτιά.
- Φυλάμε τη μαρμελάδα βύσσινο σε βαζάκια.
Με τον χυμό που θα πάρουμε από τα βύσσινα μπορούμε να φτιάξουμε βυσσινάδα! Τον μετράμε με ένα ποτήρι και τον βράζουμε προσθέτοντας ίση ποσότητα ζάχαρης, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ξαφρίζουμε τη βυσσινάδα και τη φυλάμε σε μπουκάλια που έχουμε ζεματίσει. Τη σερβίρουμε αραιωμένη με νερό ή σόδα ή ανθρακούχο νερό, στην αναλογία που μας αρέσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 15.