Μπορεί να μην έχει κρέας, αλλά είναι πεντανόστιμο αυτό το φρικασέ! Εύκολο, με απλά υλικά που συνήθως έχουμε στο σπίτι: μανιτάρια, σπανάκι, ρύζι, ένα ωραίο αυγολέμονο και… τρώμε.
- 800 γρ. μανιτάρια λευκά, χοντροκομμένα
- 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 400 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
- 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 100 γρ. ρύζι γλασέ
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κρόκοι αυγών
- χυμός από 1- 2 λεμόνια
- 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- Για να ετοιμάσουμε τα μανιτάρια φρικασέ με σπανάκι, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθεί καλά.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και τον άνηθο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
- Προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5-6 λεπτά.
- Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι της.
- Στον πολυκόφτη που διαθέτουμε, χτυπάμε τους κρόκους με τον χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ.
- Ρίχνουμε σταδιακά ζουμί (περίπου 2 κουτάλες της σούπας) από το φαγητό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο.
- Περιχύνουμε το φαγητό και σείουμε την κατσαρόλα να πάει παντού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 212.