Ετοιμάστε πρώτοι το κέικ αμυγδάλου με πορτοκάλι (χωρίς αλεύρι), που έχει μείνει στην ιστορία ως το κορυφαίο κέικ αμυγδάλου. Είναι μία μόνο από τις 120 συνταγές για κέικ που θα βρείτε στον Γαστρονόμο Φεβρουαρίου που κυκλοφορεί την Κυριακή 09/02. Μην το χάσετε!
Αυτό το κέικ είναι διάσημο και δικαίως. Έχει αμύγδαλα σε σκόνη αντί για αλεύρι, ολόκληρα πορτοκάλια βρασμένα και πολτοποιημένα, και μπόλικα αυγά. Είναι συνταγή της Βρετανίδας συγγραφέως βιβλίων μαγειρικής Κλαούντια Ρόντεν, η οποία είναι γεννημένη στην Αίγυπτο.
Η ίδια αναφέρει γι’ αυτό το κέικ ότι βρήκε τη συνταγή από φίλους των γονέων της το 1960 και ψάχνοντας την καταγωγή του βρήκε ίχνη του στην Ανδαλουσία, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία αλλά και σε κοινότητες Εβραίων της Ιβηρικής χερσονήσου. Για εμάς την επιμελήθηκε η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου.
- 250 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στον πολυκόφτη σε σκόνη
- 2 μεγάλα πορτοκάλια, καλά πλυμένα
- 6 αυγά
- 250 γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- λίγο βούτυρο και λίγο αλεύρι για τη φόρμα
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 10 ml λικέρ πορτοκαλιού
- καβουρδισμένα αμύγδαλα
- Για να φτιάξουμε κέικ με αμύγδαλα και πορτοκάλια, αρχικά ρίχνουμε, σε μια κατσαρόλα, τα πορτοκάλια και νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει.
- Στη συνέχεια, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα + 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Δοκιμάζουμε τρυπώντας τα με ένα πιρούνι – θα πρέπει να τα διαπερνά με ευκολία.
- Τα στραγγίζουμε, τα χοντροκόβουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
- Έπειτα, τα χτυπάμε στον πολυκόφτη μαζί με τα ζουμάκια τους, μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμ. 28 εκ.
- Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ασπρίσει και να διπλασιαστεί το μείγμα.
- Σταδιακά προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν πάουντερ και τον πολτό πορτοκαλιού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να σφίξει το μείγμα.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν ξεφορμάρουμε. Το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρώς υγρό και ζουμερό κέικ.
- Αν θέλουμε, χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με το λικέρ μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη σαντιγί και όποιος θέλει βάζει από μία κουταλιά στο κομμάτι του, μαζί με λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 229.