Η συνταγή της ημέρας:''Κουφέτο αναφιώτικο''

Άρτος και Θεάματα 29 Ιουλίου 2024

Η Αναφιώτισσα Μαργαρίτα Καλογεροπούλου μας έδωσε τη συνταγή για το περίφημο γλυκό κουφέτο που γίνεται με μέλι και αμύγδαλα και είναι γαμήλιο κέρασμα σε πολλά νησιά των Κυκλάδων.

Μαργαρίτα Καλογεροπούλου

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς


Το κουφέτο ήταν το κέρασμα στους γάμους παλιά, που δεν υπήρχαν οι μπομπονιέρες.

Στο νησί υπήρχαν άφθονα αμύγδαλα» λέει η Αναφιώτισσα Μαργαρίτα Καλογεροπούλου, που μας έδωσε τη συνταγή. Όσο απλό είναι, τόσο νόστιμο είναι.

Κάποιοι το προτιμούν καυτό! Μια άλλη εκδοχή είναι το σουμόμελο ή σουσαμόμελο, όπου αντί για αμύγδαλα χρησιμοποιούσαν το ντόπιο σουσάμι και ήταν ένα είδος ρευστού παστελιού.

1 ώρα προετοιμασία
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 20
  •  1 κιλό αμύγδαλα, όχι ασπρισμένα
  •  600 γρ. μέλι, κατά προτίμηση ανθόμελο
  •  1 σφηνάκι ρακή
  •  1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε το αναφιώτικο κουφέτο ρίχνουμε τα αμύγδαλα σε ένα μεγάλο μπολ με καυτό νερό και τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα ξεφλουδίζουμε πολύ εύκολα, πιέζοντάς τα ένα ένα με τα δάχτυλά μας.
  3. Με τον ίδιο τρόπο τα χωρίζουμε στη μέση, στους δύο λοβούς τους.
  4. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν πολύ καλά, απλωμένα σε πετσέτες, για περίπου 1 ώρα ή τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα βάζουμε για λίγα λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 50-60°C.
  5. Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε περίπου το 1/3 της ποσότητας του μελιού και τα αμύγδαλα και ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα ή ελαστική σπάτουλα, μέχρι τα αμύγδαλα να ροδίσουν απαλά και το μέλι να δέσει λίγο, σαν καραμέλα.
  6. Δοκιμάζουμε ένα αμύγδαλο: πρέπει να είναι τραγανό μεν, αλλά δεν το παρακάνουμε με το καβούρδισμα για να μην πικρίσουν.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ρακή, προσεκτικά γιατί πιτσιλίζει, ανακατεύοντας καλά.
  8. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μέλι και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  9. Παραδοσιακά το κουφέτο προσφέρεται μέσα από μεγάλη και ρηχή πιατέλα, μοιράζοντας στους καλεσμένους κουταλάκια για να πάρει ο καθένας απευθείας από την πιατέλα. Εμείς μπορούμε να το σερβίρουμε σαν γλυκό κουταλιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 471 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.