Η συνταγή της ημέρας: ''Κιμαδοταρτάκια πικάντικα''

Άρτος και Θεάματα 30 Δεκεμβρίου 2023

Γιορτινό ορεκτικό ή κέρασμα. Αυτός ο αρωματικός πικάντικος μεζές έχει πλούσια γεύση και θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος


20' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά - Τεμάχια: 15 - 16
  •  2 φύλλα κουρού, κομμένα με κουπάτ ή πιατάκι σε στρογγυλούς δίσκους διαμέτρου περίπου 7 εκ.
  •  16 ατομικές φόρμες για ταρτάκια ή φόρμα με θήκες για μάφιν
  •  500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ελιά ή λάπα)
  •  1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  100 ml κρασί λευκό, ξηρό
  •  1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας διαλυμένος σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  •  1 κουτ. γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, διαλυμένο σε 3 κουτ. σούπας κρύο νερό
  •  5 μπαχάρια, ολόκληρα, κοπανισμένα
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  •  1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, ξερό
  •  1 κουτ. σούπας πάπρικα, καυτερή
  •  1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  •  2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  •  120 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, χοντροτριμμένο
  •  1/2 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο λίγο βούτυρο για το ταψί
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε κιμαδοταρτάκια πικάντικα, αρχικά βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.
  2. Στη συνέχεια ζεσταίνουμε μια μέτρια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε, χωρίς λιπαρή ουσία, τον κιμά, το κρεμμύδι, τα μπαχάρια, τη δάφνη, το μοσχοκάρυδο, το μπούκοβο, το δεντρολίβανο, την πάπρικα και αλατοπίπερο.
  3. Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσει ο κιμάς, να εξατμιστούν τα υγρά και να αρχίσει να κολλάει.
  4. Ρίχνουμε το λάδι, ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά ο κιμάς και σβήνουμε με το κρασί.
  5. Ανακατεύουμε έντονα για 2-3 λεπτά με ξύλινη κουτάλα, ξύνοντας τον πάτο για να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολείμματα.
  6. Προσθέτουμε τον πελτέ με το νερό, το αλεύρι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  7. Μετριάζουμε τη φωτιά, δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά και να χυλώσει.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε το φύλλο δάφνης.
  9. Προσθέτουμε τα αυγά, το κασέρι και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  11. Βουτυρώνουμε τις ατομικές φόρμες για ταρτάκια ή το ταψί για μάφινς.
  12. Βάζουμε μέσα τους δίσκους ζύμης, γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά και ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσει το κασέρι.
  13. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και ξεφορμάρουμε τα πικάντικα κιμαδοταρτάκια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 437 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.