Είναι κέικ ή μηλόπιτα; Και τα δύο! Αυτό το κέικ με κακάο, μήλα και κομμάτια σοκολάτας είναι σίγουρα ένα γλυκό που θα ξαναφτιάξουμε.
- 4 αυγά
- 3 μήλα της αρεσκείας μας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ποικιλία μήλων για να δώσουμε διάφορες γευστικές νότες), καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 3 κουτ. σούπας κακάο
- 400 γρ. ζάχαρη
- 220 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1/2 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών (κανέλα + μοσχοκάρυδο + γαρίφαλο)
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 100 γρ. κουβερτούρα, σε χοντρά κομμάτια
- βούτυρο + αλεύρι για τη φόρμα
- 200 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- Για να φτιάξουμε το κέικ με κακάο, μήλα και κομμάτια σοκολάτας, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά και μετά προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
- Χτυπάμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το νερό και στη συνέχεια το αλεύρι, το κακάο και τα μπαχαρικά.
- Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε τα μήλα και τη σοκολάτα, και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια φόρμα του κέικ.
- Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε για περίπου 90 λεπτά.
- Ελέγχουμε αν έγινε βυθίζοντας τη λάμα ενός λεπτού μαχαιριού στο κέντρο του κέικ – αν βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης, είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε λίγο ακόμη. Αν το κέικ ροδίσει έντονα και δεν έχει γίνει, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
- Βγάζουμε το κέικ, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
- Αν θέλουμε να φτιάξουμε και το γλάσο, ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την αποσύρουμε λίγο πριν βράσει. Την αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα και περιμένουμε 1 λεπτό.
- Έπειτα, ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα έως ότου γίνει ένα λείο σοκολατένιο γλάσο.
- Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, ώστε να σταθεροποιηθεί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 127.