Αρωματικό και απίστευτα νόστιμο αυτό το κέικ με αμύγδαλα και λεμόνι. Απαραίτητο με το τσάι, τον καφέ ή το ρόφημα της αρεσκείας σας.
- 2 λεμόνια ακέρωτα
- 75 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 240 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
- 125 γρ. βούτυρο + επιπλέον για τη φόρμα
- 220 γρ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 220 γρ. ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 330 γρ. νερό
- Για να ετοιμάσουμε το κέικ αμυγδάλου και λεμονιού, πρώτα πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με μπόλικο νερό ώστε να τα σκεπάζει.
- Τοποθετούμε το κατσαρολάκι στη φωτιά. Οταν αρχίσει το νερό να κοχλάζει, αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ.
- Χοντροκόβουμε τα λεμόνια κι αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια.
- Τα μεταφέρουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Για να ετοιμάσουμε το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά (μετράμε τον χρόνο αφού αρχίσει να βράζει το νερό).
- Σερβίρουμε το κέικ αμυγδάλου και λεμονιού περιχύνοντάς το με κουταλιές από το σιρόπι.
- Αυτό το κέικ δεν είναι αφράτο, έχει χαλβαδένια υφή.
- Ταιριάζει πολύ με παγωτό, παγωτό γιαούρτι ή με κάποιο σορμπέ φρούτου της αρεσκείας μας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 10.