Η συνταγή της ημέρας: ''Η θρυλική ρεβυθάδα Σίφνου''

Άρτος και Θεάματα 13 Αυγούστου 2024

Η ρεβυθάδα της Σίφνου είναι θρυλική. Σιγομαγειρεμένα στη γάστρα, με τα κρεμμύδια, το λάδι, το δαφνόφυλλα τα ρεβύθια έχουν άφταστη νοστιμιά.

Γιώργος Ναρλής

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

10' προετοιμασία
10 ώρες ψήσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 22 ώρες και 10'

Υλικά - Μερίδες: 6-8
  •  700 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό μαζί με 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική)
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  2 μεγάλα κρεμμύδια, σε χοντρά καρέ
  •  300 ml ελαιόλαδο
  •  2 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για την φτιάξουμε την θρυλική ρεβυθάδα της Σίφνου πρώτα ξεπλένουμε τα ρεβίθια και τα στραγγίζουμε.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  3. Τα βάζουμε στη γάστρα και ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα, τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και περίπου 1.800 ml νερό (πρέπει να σκεπάζει όλα τα υλικά).
  4. Κλείνουμε καλά με το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.
  5. Χαμηλώνουμε στους 170°C και ψήνουμε για άλλη 1 ώρα.
  6. Χαμηλώνουμε, τέλος, στους 120°C και ψήνουμε για τουλάχιστον 4 ώρες (ιδανικά όλο το βράδυ, περίπου 8 ώρες), μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.
  7. Συνοδεύουμε με λεμόνι, πράσινες ελιές και χωριάτικο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 160.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 687 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.