Η ρεβυθάδα της Σίφνου είναι θρυλική. Σιγομαγειρεμένα στη γάστρα, με τα κρεμμύδια, το λάδι, το δαφνόφυλλα τα ρεβύθια έχουν άφταστη νοστιμιά.
- 700 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό μαζί με 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική)
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε χοντρά καρέ
- 300 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για την φτιάξουμε την θρυλική ρεβυθάδα της Σίφνου πρώτα ξεπλένουμε τα ρεβίθια και τα στραγγίζουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Τα βάζουμε στη γάστρα και ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα, τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και περίπου 1.800 ml νερό (πρέπει να σκεπάζει όλα τα υλικά).
- Κλείνουμε καλά με το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.
- Χαμηλώνουμε στους 170°C και ψήνουμε για άλλη 1 ώρα.
- Χαμηλώνουμε, τέλος, στους 120°C και ψήνουμε για τουλάχιστον 4 ώρες (ιδανικά όλο το βράδυ, περίπου 8 ώρες), μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.
- Συνοδεύουμε με λεμόνι, πράσινες ελιές και χωριάτικο ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 160.