Το πιο δροσερό, «μαμαδίστικο» γλυκό ψυγείου με ζελέ λεμόνι. Με συνταγή του ζαχαροπλάστη Δημήτρη Μιχαηλίδη.
Ο νεαρός ζαχαροπλάστης Δημήτρης Μιχαηλίδης, με τους 348 χιλιάδες συνδρομητές στο YouTube, έχει κάνει σημαία του τα «ταπεινά» γλυκά σε συνταγές εύκολες, οικονομικές και δοκιμασμένες, που δεν έχουν δύσκολα υλικά και μπορεί να τις φτιάξει ακόμα και ένας άπειρος.
Έμπνευση αντλεί τόσο από την ελληνική παράδοση, όσο και από το «μαμαδίστικο» συνταγολόγιο που καθιερώθηκε με τα χρόνια και πηγάζει από μια πιο αθώα αλλά και πιο «φτωχή» σε γαστρονομικές παραστάσεις εποχή (τουλάχιστον όσον αφορά τη ζαχαροπλαστική).
Αυτό το γλυκό ψυγείου με ζελέ που μας δίνει εδώ, κυκλοφορεί «εκεί έξω» πολλά χρόνια.
Το φτιάχνουν στα σπίτια, σε ταβέρνες, μέχρι και στους ακριτικούς Αρκιούς μάς το σέρβιραν ένα καλοκαίρι πριν από χρόνια, ως μυστική σπεσιαλιτέ της ταβέρνας – «και μη μας ζητήσετε τη συνταγή», μας είπαν.
Δεν πειράζει, μας δίνει τη δική του ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, ο οποίος φτιάχνει το γλυκό με τυρένια κρέμα, σαν αυτήν του τσίζκεϊκ.
- 1 πακέτο (225 γρ.) πτι μπερ
- 200 ml γάλα φρέσκο
- 400 γρ. τυρί κρέμα
- 120 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
- 130 γρ. άχνη ζάχαρη
- 230 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί
- 200 ml βραστό νερό
- 200 ml κρύο νερό
- 1 φάκελος ζελέ λεμόνι
- Για να ετοιμάσουμε το γλυκό ψυγείου με ζελέ βουτάμε ένα ένα τα πτι μπερ στο γάλα και τα στρώνουμε στον πάτο ενός ταψιού 22 εκ. σε μονή στρώση, μέχρι να τον καλύψουμε όλο (αν χρειαστεί, σπάμε μερικά για να καλύψουμε τυχόν κενά).
- Χτυπάμε με το σύρμα το τυρί κρέμα, το βούτυρο και την άχνη μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθεί.
- Απλώνουμε τη μισή κρέμα πάνω στα πτι μπερ και τη στρώνουμε με τη σπάτουλα.
- Σε ένα καθαρό μπολ ρίχνουμε το βραστό νερό, τον έναν φάκελο ζελέ λεμόνι (η συσκευασία περιέχει δύο) και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε το κρύο νερό και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Αφήνουμε στην άκρη και κάθε τόσο ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει λίγο το ζελέ.
- Τότε, το ρίχνουμε στο ταψί πάνω από τη στρώση με την κρέμα και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω από τη στρώση ζελέ, την ισιώνουμε με τη σπάτουλα και βάζουμε το γλυκό για τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.