Η συνταγή της ημέρας: ''Γκαλέτ με ντοματίνια και τυριά''

Άρτος και Θεάματα 11 Αυγούστου 2023

Η γκαλέτ, αυτή η άτεχνη και πανεύκολη τάρτα, δεν χρειάζεται καν ταρτιέρα. Ρουστίκ και με ζύμη νοστιμότατη, φιλοξενεί όποια γέμιση θέλουμε, όπως εδώ τα ανάμεικτα χρωματιστά, ολόγλυκα ντοματίνια. Στον Γαστρονόμο Αυγούστου, 80 μοναδικές συνταγές με ντομάτα. Την Κυριακή 13 Αυγούστου με την Καθημερινή.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φούτσα


15' προετοιμασία
25' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά - Κομμάτια: 6
Για τη ζύμη
  •  2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σταρένιο, κίτρινο
  •  1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο πρόβειο, παγωμένο, σε μικρά κομμάτια
  •  1 αυγό περίπου
  •  4 κουτ. σούπας νερό κρύο
Για τη γέμιση
  •  350 γρ. ντοματίνια ανάμεικτα
  •  200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  •  120 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
  •  τα φύλλα από 4 κλωνάρια βασιλικό, ψιλοκομμένα
  •  1 αυγό, χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  20 ml ελαιόλαδο + επιπλέον, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ζύμη
  1. Για να φτιάξουμε τη γκαλέτ, ξεκινάμε ρίχνοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε τα κομματάκια βουτύρου και χτυπάμε γρήγορα με το φτερό, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένα ψίχουλα.
  3. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το πιρούνι το αυγό με το νερό και τα ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού.
  4. Χτυπάμε γρήγορα με το φτερό μέχρι να ενωθούν σε μια τραχιά, σχετικά σκληρή ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Γέμιση
  1. Ανακατεύουμε τα τυριά με τον μισό βασιλικό, αλατοπίπερο, το ασπράδι και τον μισό κρόκο (τον άλλο μισό τον κρατάμε για το άλειμμα του φύλλου).
  2. Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε τα ντοματίνια με τα 20 ml ελαιόλαδο.
Γκαλέτ
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας, σε φύλλο με διάμετρο περίπου 35 εκ., χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι εντελώς στρογγυλό.
  3. Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και μεταφέρουμε το φύλλο ζύμης, μαζί με την κάτω λαδόκολλα, στο μεγάλο ταψί του φούρνου.
  4. Απλώνουμε το μείγμα των τυριών στο φύλλο, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 5 εκ. Σκορπίζουμε στα τυριά τα ντοματίνια με το λάδι τους.
  5. Γυρίζουμε το περιθώριο ακανόνιστα προς τη γέμιση, φτιάχνοντας ένα πρόχειρο στεφάνι. Ανακατεύουμε τον μισό κρόκο που κρατήσαμε με 1/2 κουτ. γλυκού νερό και αλείφουμε το φύλλο.
  6. Ψήνουμε την γκαλέτ για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160°C και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη και τα ντοματίνια να μελώσουν και να ζαρώσει η φλούδα τους.
  7. Κόβουμε την γκαλέτ σε κομμάτια, ραντίζουμε το καθένα με λίγο ωμό ελαιόλαδο και σκορπίζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 566 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024: ''Γαλόπιτα, γιορτινή τάρτα με γαλοπούλα και μανιτάρια''

Γεύση παλιάς Αθήνας έχει αυτή η γαλόπιτα, μια γιορτινή τάρτα με γαλοπούλα και μανιτάρια, εμπνευσμένη από συνταγή δημοσιευμένη στην περίφημη Εφημερίδα των Κυριών της Καλλιρόης Παρρέν.