Πρωτότυπο γιουβέτσι και νηστίσιμο, με αρώματα απο δεντρολίβανο, δάφνη και κανέλα!
- 1 μικρό χταπόδι, καθαρισμένο *
- 5 - 6 μέτρια καλαμαράκια, καθαρισμένα *
- 4 - 5 μέτριες σουπιές, καθαρισμένες *
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού κρασί κόκκινο
- 1 ποτήρι νερού ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κοφτή κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- λίγη σκόνη κανέλας
- 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι άκοπο
- 400 γρ. σπαγγέτι
- Για να φτιάξουμε γιουβέτσι με καλαμαράκια, χταπόδι και σουπιές, αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Στη συνέχεια, κόβουμε όλα τα θαλασσινά σε κομμάτια παρόμοια.
- Τα βάζουμε στο ταψί μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το σπαγγέτο.
- Προσθέτουμε 3 ποτήρια βραστό νερό και φουρνίζουμε το ταψί.
- Ανάλογα με το μέγεθός τους, τα θαλασσινά χρειάζονται 40 – 60 λεπτά ψήσιμο. Τα δοκιμάζουμε τσιμπώντας με πιρούνι και τότε υπολογίζουμε τα υγρά του ταψιού και προσθέτουμε βραστό νερό, να είναι συνολικά 3 ποτήρια.
- Σπάζουμε το σπαγγέτο σε κομμάτια 4 εκατοστά μάκρος και το ρίχνουμε στο ταψί μαζί με το ανάλογο αλάτι. Ανακατεύουμε με το πιρούνι ώστε να μπει μέσα στο υγρό και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να το απορροφήσει, γύρω στα 10 – 12 λεπτά. Αν προτού γίνει το ζυμαρικό σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι ακόμη.
- Ξεφουρνίζουμε το γιουβέτσι με καλαμαράκια, χταπόδι και σουπιές και το αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.
* Για να καθαρίσουμε το χταπόδι, τα καλαμάρια και τις σουπιές, χωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα. Τα καλαμάρια και οι σουπιές έχουν ένα «κόκαλο» κατά μήκος του σώματος, το οποίο αφαιρούμε. Αδειάζουμε τη σακούλα. Τα μελάνια από τις σουπιές τα κρατάμε, αν θέλουμε, για να φτιάξουμε το «Μαύρο πιλάφι». Εκεί όπου ενώνονται τα πλοκάμια υπάρχει ένα σκληρό σημείο, το οποίο αφαιρούμε. Επίσης, αν θέλουμε, αφαιρούμε την πέτσα από τα καλαμάρια και τις σουπιές. Τα ξεπλένουμε όλα πολύ καλά, ιδιαίτερα τις βεντούζες από το χταπόδι που μαζεύουν άμμο.