Η συνταγή της ημέρας: ''Γιουβέτσι με καλαμαράκια, χταπόδι και σουπιές''

Άρτος και Θεάματα 30 Μαρτίου 2024

Πρωτότυπο γιουβέτσι και νηστίσιμο, με αρώματα απο δεντρολίβανο, δάφνη και κανέλα!

Εύη Βουτσινά

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος


1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 12' μαγείρεμα
5' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 17'

Υλικά - Μερίδες: 4 - 6
  •  1 μικρό χταπόδι, καθαρισμένο *
  •  5 - 6 μέτρια καλαμαράκια, καθαρισμένα *
  •  4 - 5 μέτριες σουπιές, καθαρισμένες *
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού κρασί κόκκινο
  •  1 ποτήρι νερού ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  αλάτι, πιπέρι
  •  1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κοφτή κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  λίγη σκόνη κανέλας
  •  1 κουτ. γλυκού μπαχάρι άκοπο
  •  400 γρ. σπαγγέτι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε γιουβέτσι με καλαμαράκια, χταπόδι και σουπιές, αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Στη συνέχεια, κόβουμε όλα τα θαλασσινά σε κομμάτια παρόμοια.
  3. Τα βάζουμε στο ταψί μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το σπαγγέτο.
  4. Προσθέτουμε 3 ποτήρια βραστό νερό και φουρνίζουμε το ταψί.
  5. Ανάλογα με το μέγεθός τους, τα θαλασσινά χρειάζονται 40 – 60 λεπτά ψήσιμο. Τα δοκιμάζουμε τσιμπώντας με πιρούνι και τότε υπολογίζουμε τα υγρά του ταψιού και προσθέτουμε βραστό νερό, να είναι συνολικά 3 ποτήρια.
  6. Σπάζουμε το σπαγγέτο σε κομμάτια 4 εκατοστά μάκρος και το ρίχνουμε στο ταψί μαζί με το ανάλογο αλάτι. Ανακατεύουμε με το πιρούνι ώστε να μπει μέσα στο υγρό και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να το απορροφήσει, γύρω στα 10 – 12 λεπτά. Αν προτού γίνει το ζυμαρικό σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι ακόμη.
  7. Ξεφουρνίζουμε το γιουβέτσι με καλαμαράκια, χταπόδι και σουπιές και το αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Μυστικά

* Για να καθαρίσουμε το χταπόδι, τα καλαμάρια και τις σουπιές, χωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα. Τα καλαμάρια και οι σουπιές έχουν ένα «κόκαλο» κατά μήκος του σώματος, το οποίο αφαιρούμε. Αδειάζουμε τη σακούλα. Τα μελάνια από τις σουπιές τα κρατάμε, αν θέλουμε, για να φτιάξουμε το «Μαύρο πιλάφι». Εκεί όπου ενώνονται τα πλοκάμια υπάρχει ένα σκληρό σημείο, το οποίο αφαιρούμε. Επίσης, αν θέλουμε, αφαιρούμε την πέτσα από τα καλαμάρια και τις σουπιές. Τα ξεπλένουμε όλα πολύ καλά, ιδιαίτερα τις βεντούζες από το χταπόδι που μαζεύουν άμμο.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 785 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.