Ολόγλυκα φασόλια γίγαντες, που στο τέλος του ψησίματος πρέπει να μείνουν μόνο με το λάδι τους. Το κόκκινο γλυκό πιπέρι και ο μυρωδάτος δυόσμος κάνουν τη διαφορά.
- 1/2 κιλό φασόλια γίγαντες (μουλιασμένα σε νερό για 5-6 ώρες)
- 3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
- 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- λίγο κόκκινο γλυκό πιπέρι
- λίγο κύμινο
- 3 - 4 κλωνάρια δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος
- λίγη ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 200 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, μαυροπίπερο
- Για να φτιάξουμε γίγαντες στον φούρνο πρώτα ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τα φασόλια.
- Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και σε άφθονο κρύο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά, να μισογίνουν.
- Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές, για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
- Αραιώνουμε τον ντοματοπελτέ σε 1 ποτήρι νερό και τον ρίχνουμε στα σοταρισμένα κρεμμύδια, προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, ρίχνουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά για να πάρουν μία βράση όλα μαζί και στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Στο ταψί του φούρνου βάζουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και ρίχνουμε τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Προσέχουμε τα φασόλια να είναι σκεπασμένα με αρκετό ζουμί, διότι τα έχουμε αφήσει μισοβρασμένα και θα χρειαστούν κι άλλο βράσιμο μες στον φούρνο. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
- Βάζουμε το ταψί μας στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
- Τα φασόλια μας, όταν είναι έτοιμα, πρέπει να είναι στεγνά και ροδοκοκκινισμένα.