Η φριτάτα έχει όλη τη γεύση και την υφή της ομελέτας φούρνου χωρίς να περιέχει ίχνος αυγού! Ανάλογα με την εποχή, θα βάλουμε ό,τι λαχανικά θέλουμε.
Τη φριτάτα με ρεβυθάλευρο και μανιτάρια ετοίμασε η Madame Ginger (Μαριλού Παντάκη), που μαγειρεύει εξ ορισμού νηστίσιμα, αφού οι συνταγές της είναι plant-based. Σκοπός της είναι πάντα η νοστιμιά.
- 135 γρ. ρεβυθάλευρο (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καταστήματα με υγιεινά τρόφιμα)
- 300 ml νερό
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 100 ml φυτική κρέμα (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
- 100 γρ. φυτικό τυρί, τριμμένο (ή διατροφική μαγιά – πωλείται σε νιφάδες σε μαγαζιά με βιολογικές και υγιεινές τροφές)
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
- 250 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φέτες
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
- αρκετό ελαιόλαδο, για το τηγάνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές φέτες κομμένες διαγωνίως
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρά καβουρδισμένο
- 1 κουτ. σούπας μηλόξιδο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Για να φτιάξουμε τη φριτάτα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ το ρεβυθάλευρο, το νερό, τη φυτική κρέμα και το μπέικιν πάουντερ, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε πολύ καλά με σύρμα για 5-6 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Μπορούμε να τα χτυπήσουμε και στο μίξερ.
- Προσθέτουμε το φυτικό τυρί (ή τη διατροφική μαγιά) και αφήνουμε κατά μέρος.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο έως 3 εκ. από τον πυθμένα και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε εκεί το ξερό κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε τα μανιτάρια και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για άλλα 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν λίγο και τα ρίχνουμε στο μείγμα της φριτάτας. Ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, με αέρα.
- Λαδώνουμε καλά ένα πυρίμαχο ταψί περίπου 20 x 30 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα της φριτάτας.
- Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο της να βγει καθαρή. Αν θέλουμε, τα τελευταία 5 λεπτά γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ, για να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σουσάμι, το μηλόξιδο και το λάδι. Κόβουμε τη φριτάτα σε μερίδες και σερβίρουμε με λίγο από το μείγμα αυτό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.