Η φάβα όταν συνδυάζεται με την σαλτσάτη κάπαρη, μεταμορφώνεται σε ένα εξαιρετικό συνοδευτικό ή μεζέ.
- 250 γρ. φάβα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες
- 220 ml ελαιόλαδο
- 1 μικρό καρότο, σε φέτες
- 700 ml νερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 100 γρ. κάππαρη, μουλιασμένη σε χλιαρό νερό για 2 ώρες
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό πελτές ντομάτας
- 2 ντοματάκια κονσέρβας, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 5 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
- 40 ml ελαιόλαδο
- Για να φτιάξουμε την φάβα λαδερή με κάππαρη, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μέτρια κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις πάρει βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε για τα πρώτα 10 λεπτά.
- Σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας, για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά η φάβα, να διαλυθούν οι κόκκοι της και να έχει χυλώσει, έχοντας πιει όλο το νερό.
- Στο τέλος ανακατεύουμε έντονα για να γίνει πιο κρεμώδης.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και καβουρδίζουμε ελαφρώς για 3-4 λεπτά.
- Σβήνουμε με το ξίδι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον άνηθο και τόσο νερό ώστε να σκεπάσει τα υλικά.
- Στραγγίζουμε την κάππαρη και την προσθέτουμε στο τηγάνι.
- Δίνουμε μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε τη φάβα με την κάππαρη.
Η φάβα μαγειρεύεται με μπόλικο λάδι, κάτι που της δίνει γλύκα και ωραία, κρεμώδη υφή. Τη συνοδεύουμε με μια εξαιρετική ανηθάτη, ξιδάτη σάλτσα κάππαρης, ελαφρώς κοκκινιστή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142.