Η συνταγή της ημέρας: ''Φασόλια μπαρμπούνια με καυκαλήθρες και μυρωδικά''

Άρτος και Θεάματα 20 Μαρτίου 2023

Δεν φαντάζεστε πόσο ταιριάζουν τα όσπρια με τα μυρωδικά και τις αρωματικές καυκαλήθρες, κι αυτό γιατί δεν “βαριέσαι” τρώγοντας μόνο φασόλια ή μόνο χόρτα. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Οικογένεια Μαρκοπούλου

Τα Γιάρμενα, όπως ήταν η παλιά ονομασία της Φολόης, ήταν ξακουστά για τις φακές τους, όπως και για τα πεντανόστιμα φασόλια. Μάλιστα η λέξη «γιάρμενα», που χρησιμοποιείται ακόμα σε κάποιες ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου, σημαίνει φακές. Πλέον δεν υπάρχουν πολλοί καλλιεργητές οσπρίων, όμως τα χώματα της περιοχής βγάζουν εξαιρετικά εύγευστα και βραστερά όσπρια.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες

Υλικά Μερίδες: 6

  •  700 γρ. φασόλια μπαρμπούνια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
  •  2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  2 πιπεριές Φλωρίνης (προαιρετικά ,αλλά δίνουν έξτρα νοστιμιά), ψιλοκομμένες
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  500 γρ. καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
  •  3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  3 κλωνάρια άνηθος, ψιλοκομμένα
  •  3 κλωνάρια μάραθος, ψιλοκομμένα
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  •  1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι
Διαδικασία

  1. Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που να τα σκεπάζει καλά.
  2. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά, ξαφρίζοντας σχολαστικά για όσο χρειάζεται.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και τα βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν. Λίγα λεπτά πριν από το τέλος, αλατίζουμε.
  4. Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε στην άκρη.
  5. Πλένουμε και σκουπίζουμε την κατσαρόλα.
  6. Ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, την πιπεριά Φλωρίνης (αν τη χρησιμοποιήσουμε) και το σκόρδο για 2 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  8. Ρίχνουμε έπειτα τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, τον πελτέ, τις πάπρικες και αλάτι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
  9. Προσθέτουμε τα φασόλια και 1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό, αφήνουμε να πάρουν μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  10. Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να χυλώσει το φαγητό. Αν δούμε ότι τα υγρά μειώνονται, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό, καυτό, ώστε να μείνει το φαγητό με μια δεμένη σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 369 φορές

Πέθανε ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης

Υπήρξε στυλοβάτης της σύγχρονης λαογραφικής έρευνας για τον πολιτισμό και τα έθιμα της Κρήτης ενώ για 25 χρόνια ενημέρωνε καθημερινά για την επικαιρότητα από το ραδιόφωνο τους κρητικούς

65ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Με ''Χρυσό Αλέξανδρο'' τιμήθηκαν η Ζυλιέτ Μπινός και ο Ρέιφ Φάινς - Η αναφορά στον Παΐσιο

Με πολλά χειροκροτήματα και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, οι χολιγουντιανοί αστέρες Ζυλιέτ Μπινός και Ρέιφ Φάινς βραβεύτηκαν σήμερα το βράδυ (01.11.2024) με τον «Χρυσό Αλέξανδρο»...