Μπόλικο ελαιόλαδο και σιγανό ψήσιμο για να μελώσουν και να γίνουν ασύγκριτα τρυφερά και γλυκά. Έτσι μαγειρεύουν οι Μανιάτες τα απαράμιλλης γεύσης λαδερά φασολάκια τους.
Οι Μανιάτες γνώριζαν καλά το κονφί (το αργό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, μόνο σε λάδι) πριν καν ανακαλυφθεί ο όρος.
- 1 κιλό φασολάκια, μπαρμπούνια ή τσαουλιά, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
- 300 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 500 γρ. ώριμες ντομάτες, χοντροτριμμένες, μαζί με το ζουμί τους
- 300 γρ. ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 φύλλο δάφνης
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για να ετοιμάσουμε τα μανιάτικα φασολάκια στο ελαιόλαδο, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα φασολάκια για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε την ντομάτα, το σκόρδο, τη δάφνη, αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Αδειάζουμε το όλον σε μια γάστρα, περιχύνουμε με άλλα 200 ml από το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και κλείνουμε με το καπάκι. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια.
- Ξεσκεπάζουμε προσεκτικά τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να μείνουν τα φασολάκια με την ντομάτα και το λάδι.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, σκορπίζουμε τον δυόσμο και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά.
- Στραγγίζουμε τα φασολάκια σε ένα σουρωτήρι και κρατάμε το λάδι που θα μείνει για άλλη χρήση, όπως μια σάλτσα.
- Μοιράζουμε τα φασολάκια στα πιάτα, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ωμό και σερβίρουμε.