Η συνταγή της ημέρας: ''Φασολάκια λαδερά από τη Μάνη: η καλύτερη συνταγή για μελωμένα φασολάκια''

Άρτος και Θεάματα 20 Ιουνίου 2024

Μπόλικο ελαιόλαδο και σιγανό ψήσιμο για να μελώσουν και να γίνουν ασύγκριτα τρυφερά και γλυκά. Έτσι μαγειρεύουν οι Μανιάτες τα απαράμιλλης γεύσης λαδερά φασολάκια τους.

Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης/3 pixels

Οι Μανιάτες γνώριζαν καλά το κονφί (το αργό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, μόνο σε λάδι) πριν καν ανακαλυφθεί ο όρος.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά - Μερίδες: 4 - 5
  •  1 κιλό φασολάκια, μπαρμπούνια ή τσαουλιά, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
  •  300 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  •  500 γρ. ώριμες ντομάτες, χοντροτριμμένες, μαζί με το ζουμί τους
  •  300 γρ. ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο
  •  1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τα μανιάτικα φασολάκια στο ελαιόλαδο, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα φασολάκια για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  2. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε την ντομάτα, το σκόρδο, τη δάφνη, αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  3. Αδειάζουμε το όλον σε μια γάστρα, περιχύνουμε με άλλα 200 ml από το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και κλείνουμε με το καπάκι. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια.
  4. Ξεσκεπάζουμε προσεκτικά τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να μείνουν τα φασολάκια με την ντομάτα και το λάδι.
  5. Βγάζουμε από τον φούρνο, σκορπίζουμε τον δυόσμο και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά.
  6. Στραγγίζουμε τα φασολάκια σε ένα σουρωτήρι και κρατάμε το λάδι που θα μείνει για άλλη χρήση, όπως μια σάλτσα.
  7. Μοιράζουμε τα φασολάκια στα πιάτα, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ωμό και σερβίρουμε.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 477 φορές

Παραολυμπιακοί αγώνες: Με 13 μετάλλια αποχαιρετά το Παρίσι η Ελλάδα

Το χρυσό μετάλλιο της Αλεξάνδρας Σταματοπούλου στα 50μ ύπτιο (S4) ήταν το 3ο για την ελληνική αποστολή στους 17ους Παραολυμπιακούς Αγώνες και συνολικά 13ο, ανεβάζοντας την Ελλάδα στην 32η θέση του πίνακα μεταλλίων!.

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Ο Αντώνης Τσαπατάκης θα είναι ο σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή λήξης

Η Τελετή Λήξης θα πραγματοποιηθεί ατην Κυριακή στο “Σταντ Ντε Φρανς” και μετά από απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, την ελληνική σημαία θα κρατήσει ο Αντώνης Τσαπατάκης.