Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 3 Μαρτίου 2025: ''Φάβα με θυμάρι και πάπρικες''

Άρτος και Θεάματα 02 Μαρτίου 2025

Με πάπρικες και θυμάρι εμπλουτίζουμε την κλασική φάβα δίνοντάς της πιο ιδιαίτερο, αρωματικό χαρακτήρα.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή

15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά - Μερίδες: 6 ως μεζές
  •  150 γρ. φάβα (επιλέγουμε από τις πολλές εκλεκτές του τόπου μας, όπως Σαντορίνης, Λήμνου, Φενεού κ.ά.)
  •  1 κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
  •  1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
  •  1 δαφνόφυλλο
  •  40 ml χυμός λεμονιού
  •  1/3 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα (ή όση μας αρέσει)
  •  1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  •  2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  •  50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα
  •  αλάτι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε την φάβα με θυμάρι και πάπρικες, πρώτα ξεπλένουμε καλά τη φάβα στο σουρωτήρι και την αδειάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε 500 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ξαφρίζοντας τακτικά.
  3. Προσθέτουμε το ολόκληρο κρεμμύδι, τη δάφνη και το μισό θυμάρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά.
  4. Μαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά έως 1 ώρα, χωρίς να ανακατέψουμε (με το ανακάτεμα η φάβα βγάζει το άμυλό της και μπορεί να κολλήσει). Αν παρ’ όλα αυτά χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα ελάχιστο βραστό νερό.
  5. Στο τέλος αφαιρούμε τη δάφνη και το κρεμμύδι, αλατίζουμε και πολτοποιούμε τη φάβα στον πολυκόφτη ή μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ, προσθέτοντας σταδιακά το λάδι, το λεμόνι και τις πάπρικες.
  6. Αν η φάβα είναι υδαρής, δεν τη μαγειρεύουμε περισσότερο – όσο μένει η φάβα, πήζει.
  7. Την αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
  8. Πριν σερβίρουμε, αφαιρούμε τη μεμβράνη, σκορπίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο θυμάρι και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 362 φορές