Ένα ταπεράκι με αυτό το απίθανο ντιπ και μια ποικιλία από κριτσίνια κάθε λογής είναι η ιδέα μας για ένα ορεκτικό έξτρα απολαυστικό, ό,τι άλλο κι αν περιέχει το καλάθι του πικνίκ.
- 2 μικρά ώριμα, αλλά σφιχτά αβοκάντο, σε μεγάλα κομμάτια
- 400 γρ. φασόλια canellini σε κονσέρβα (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και ντελί), στραγγισμένα (ή περίπου 300 γρ. φασόλια βανίλιες Φενεού ΠΟΠ, μουσκεμένα αποβραδίς σε νερό, βρα- σμένα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, στραγγισμένα)
- 1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 2 κουτ. σούπας κόλιανδρος σε σκόνη
- χυμός από 2 λάιμ
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- από 1 κουτ. γλυκού ηλιόσποροι και κολοκυθόσποροι
- Για να ετοιμάσουμε το ντιπ με αβοκάντο και ψιλά φασόλια χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά εκτός από τους σπόρους, μέχρι να φτιάξουμε μια πάστα λεία.
- Αν προκύψει πολύ σφιχτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό.
- Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
- Προσθέτουμε τους ηλιόσπορους και τους κολοκυθόσπορους και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Σερβίρουμε με κριτσίνια της αρεσκείας μας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.