Η συνταγή της ημέρας: ''Cookies μουστοκούλουρο''

Άρτος και Θεάματα 27 Απριλίου 2024

Βαρεθήκατε τα τυπικά cookies με κομματάκια σοκολάτας; Αυτή η συνταγή θα τους δώσει τη θαυμάσια γεύση και το άρωμα των παραδοσιακών μουστοκούλουρων σε ένα «πάντρεμα»-έκπληξη!

Μανώλης Στήθος

Φωτογραφία: The eaters / Δημήτρης Αλβανός


Επειδή μούστος φρέσκος αυτή την εποχή δεν υπάρχει, θα τον αντικαταστήσουμε με ένα μείγμα από καλής ποιότητας μελάσα και πετιμέζι.

20' προετοιμασία
10' ψήσιμο
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 30'

Υλικά - Κομμάτια: 18
  •  500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  •  70 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  •  ελάχιστος ανθός αλατιού
  •  5 γρ. μαγειρική σόδα
  •  180 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, μετρημένος σουρωμένος
  •  180 γρ. μελάσα
  •  90 ml ηλιέλαιο
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  30 γρ. πετιμέζι
  •  250 γρ. σταγόνες μαύρης κουβερτούρας
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε cookies μουστοκούλουρο, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε μεγάλο μπολ καλά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και τον ανθό αλατιού.
  2. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τη μαγειρική σόδα, προσεκτικά γιατί το μείγμα θα αφρίσει και θα φουσκώσει.
  3. Προσθέτουμε τη μελάσα, το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο και το πετιμέζι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  4. Αδειάζουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε με λίγες κινήσεις, με το χέρι ή με μια ελαστική σπάτουλα.
  5. Προσθέτουμε και τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε ελάχιστα και πάλι. Το ανακάτεμα σε όλη τη διαδικασία πρέπει να είναι λιγοστό, για να μη βγάλει το μείγμα το λάδι του.
  6. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή, ακόμα καλύτερα, για όλο το βράδυ, μέχρι το μείγμα να σφίξει καλά.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί.
  8. Κόβουμε το μείγμα σε κομμάτια των 50 γρ. έκαστο και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Τις τοποθετούμε σε αράδες μέσα στο ταψί (όσες χωράνε), σε απόσταση 8 εκ. μεταξύ τους γιατί με το ψήσιμο θα απλώσουν αρκετά.
  9. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 8-20 λεπτά. Αν χρειάζεται, ψήνουμε και δεύτερη δόση.
  10. Αφήνουμε τα cookies να κρυώσουν εντελώς μέσα στα ταψιά πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 268 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.