Η συνταγή της ημέρας: ''Cookies μουστοκούλουρο''

Άρτος και Θεάματα 27 Απριλίου 2024

Βαρεθήκατε τα τυπικά cookies με κομματάκια σοκολάτας; Αυτή η συνταγή θα τους δώσει τη θαυμάσια γεύση και το άρωμα των παραδοσιακών μουστοκούλουρων σε ένα «πάντρεμα»-έκπληξη!

Μανώλης Στήθος

Φωτογραφία: The eaters / Δημήτρης Αλβανός


Επειδή μούστος φρέσκος αυτή την εποχή δεν υπάρχει, θα τον αντικαταστήσουμε με ένα μείγμα από καλής ποιότητας μελάσα και πετιμέζι.

20' προετοιμασία
10' ψήσιμο
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 30'

Υλικά - Κομμάτια: 18
  •  500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  •  70 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  •  ελάχιστος ανθός αλατιού
  •  5 γρ. μαγειρική σόδα
  •  180 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, μετρημένος σουρωμένος
  •  180 γρ. μελάσα
  •  90 ml ηλιέλαιο
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  30 γρ. πετιμέζι
  •  250 γρ. σταγόνες μαύρης κουβερτούρας
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε cookies μουστοκούλουρο, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε μεγάλο μπολ καλά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και τον ανθό αλατιού.
  2. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τη μαγειρική σόδα, προσεκτικά γιατί το μείγμα θα αφρίσει και θα φουσκώσει.
  3. Προσθέτουμε τη μελάσα, το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο και το πετιμέζι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  4. Αδειάζουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε με λίγες κινήσεις, με το χέρι ή με μια ελαστική σπάτουλα.
  5. Προσθέτουμε και τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε ελάχιστα και πάλι. Το ανακάτεμα σε όλη τη διαδικασία πρέπει να είναι λιγοστό, για να μη βγάλει το μείγμα το λάδι του.
  6. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή, ακόμα καλύτερα, για όλο το βράδυ, μέχρι το μείγμα να σφίξει καλά.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί.
  8. Κόβουμε το μείγμα σε κομμάτια των 50 γρ. έκαστο και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Τις τοποθετούμε σε αράδες μέσα στο ταψί (όσες χωράνε), σε απόσταση 8 εκ. μεταξύ τους γιατί με το ψήσιμο θα απλώσουν αρκετά.
  9. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 8-20 λεπτά. Αν χρειάζεται, ψήνουμε και δεύτερη δόση.
  10. Αφήνουμε τα cookies να κρυώσουν εντελώς μέσα στα ταψιά πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 220 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.