Το καλύτερο πρωινό είναι αυτές οι γλυκές αυγοφέτες με τσουρέκι, μέλι και γιαούρτι. Μπορούμε να τις ετοιμάσουμε και με το τσουρέκι που έχει περισσέψει και μπαγιατέψει!
- 4 φέτες τσουρέκι
- 2 μεγάλα αυγά
- 50 ml γάλα
- 1/3 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1-2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
- 120 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
- 2 κρύσταλλοι μαστίχας Χίου, κοπανισμένοι στο γουδί σε σκόνη (προσθέτουμε και λίγη ζάχαρη για να μην κολλάει η μαστίχα)
- 1 κουτ. σούπας πευκόμελο + επιπλέον για το σερβίρισμα λίγη κανέλα
- Για να φτιάξουμε τις αυγοφέτες με τσουρέκι, μέλι και αρωματισμένο γιαούρτι, ξεκινάμε ρίχνοντας τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
- Βάζουμε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να κάψει.
- Βουτάμε τις φέτες τσουρεκιού στο μείγμα αυγών-γάλακτος και από τις δύο πλευρές για μερικά δευτερόλεπα, τις ανασηκώνουμε και τις τινάζουμε ελαφρώς να στραγγίξουν. Τις τοποθετούμε στο τηγάνι, μία μία ή δύο δύο μαζί, αν χωράνε. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τις βγάζουμε σε πιάτα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ξύσμα πορτοκαλιού, την κοπανισμένη μαστίχα και το πευκόμελο.
- Βάζουμε τις αυγοφέτες σε ένα πιάτο και στο πλάι το αρωματισμένο γιαούρτι. Γαρνίρουμε τις αυγοφέτες με έξτρα πευκόμελο και κανέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.