Αλμυρά κουλουράκια με γραβιέρα, μπορείτε να τα συνοδεύσετε ακόμα και με φρούτα, π.χ. μήλο, αχλάδι, σταφύλι, σύκα, σε ένα πλατό παρέα με ένα ποτήρι κρασί.
- 230 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 200 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
- 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λιγότερο)
- Για να φτιάξουμε τα αλμυρά κουλουράκια με γραβιέρα, σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το βούτυρο με το κρασί και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το τυρί και αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο παραπάνω αλεύρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα, και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Πλάθουμε στρογγυλά κουλουράκια και τα αραδιάζουμε πάνω στη λαδόκολλα.
- Τα ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
- Συνοδεύουμε με ντοματίνια, ελιές, καρότο και αγγούρι σε μπαστουνάκια, σκληρό ή κρεμώδες τυρί της αρεσκείας μας.
- Τα αλμυρά κουλουράκια με γραβιέρα είναι τέλεια ακόμα και με φρούτα, π.χ. μήλο, αχλάδι, σταφύλι, σύκα.