Έτσι ακριβώς μας μαγείρεψε τον λαδερό αρακά ο πατέρας Γεώργιος στην κουζίνα της Αθωνιάδας, του εκκλησιαστικού λυκείου στις Καρυές, πλάι στη σκήτη του Αγίου Ανδρέα.
- 1 κιλό αρακάς καθαρισμένος (αν πάρουμε φρέσκο αρακά, θα χρειαστεί να αγοράσουμε περίπου 2 κιλά - για να μείνει 1 κιλό μετά το καθάρισμα)
- 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
- 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
- 3 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρεδάκια
- 2 μέτριες πατάτες, σε μεγάλα ζάρια
- 2 μέτρια καρότα, σε ροδέλες πάχους περίπου 1/2 εκ.
- 1 μέτριο ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο (αν θέλουμε)
- αλατοπίπερο
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- λίγος χυμός λεμονιού
- Για να ετοιμάσουμε τον αρακά λαδερό με πατάτες και καρότα αν είναι φρέσκος ο αρακάς τον ανακατεύουμε με το χοντρό αλάτι και τον αφήνουμε στο σουρωτήρι. Ετσι, θα το τραβήξει, θα βγάλει υγρά και θα νοστιμίσει.
- Μετά τον ξεπλένουμε καλά και τον αφήνουμε να στραγγίξει.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το καρότο.
- Τα τσιγαρίζουμε μέχρι να χρυσίσουν, να μαραθούν και να γλυκάνουν.
- Ρίχνουμε τον αρακά και τις πατάτες και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά. Τις πατάτες τις βάζουμε από την αρχή, για να χυλώσει το φαγητό καλύτερα.
- Προσθέτουμε νερό να μισοσκεπάζει τα υλικά και, μόλις κοχλάσει έντονα το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά.
- Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά και να σωθούν τα πιο πολλά υγρά.
- Το τελευταίο λεπτό ρίχνουμε τον άνηθο, το κύμινο και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Δοκιμάζουμε το αλάτι - μπορεί να μη χρειαστεί να προσθέσουμε. Βάζουμε όσο λεμόνι θέλουμε, είτε στην κατσαρόλα είτε ο καθένας στο πιάτο του.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.