Η συνταγή της ημέρας: ''Αγιορείτικος αρακάς λαδερός με πατάτες και καρότα''

Άρτος και Θεάματα 27 Μαϊου 2024

Έτσι ακριβώς μας μαγείρεψε τον λαδερό αρακά ο πατέρας Γεώργιος στην κουζίνα της Αθωνιάδας, του εκκλησιαστικού λυκείου στις Καρυές, πλάι στη σκήτη του Αγίου Ανδρέα.

Πατέρας Γεώργιος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό αρακάς καθαρισμένος (αν πάρουμε φρέσκο αρακά, θα χρειαστεί να αγοράσουμε περίπου 2 κιλά - για να μείνει 1 κιλό μετά το καθάρισμα)
  •  1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
  •  1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
  •  3 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρεδάκια
  •  2 μέτριες πατάτες, σε μεγάλα ζάρια
  •  2 μέτρια καρότα, σε ροδέλες πάχους περίπου 1/2 εκ.
  •  1 μέτριο ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1/2 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο (αν θέλουμε)
  •  αλατοπίπερο
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  •  λίγος χυμός λεμονιού
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τον αρακά λαδερό με πατάτες και καρότα αν είναι φρέσκος ο αρακάς τον ανακατεύουμε με το χοντρό αλάτι και τον αφήνουμε στο σουρωτήρι. Ετσι, θα το τραβήξει, θα βγάλει υγρά και θα νοστιμίσει.
  2. Μετά τον ξεπλένουμε καλά και τον αφήνουμε να στραγγίξει.
  3. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το καρότο.
  4. Τα τσιγαρίζουμε μέχρι να χρυσίσουν, να μαραθούν και να γλυκάνουν.
  5. Ρίχνουμε τον αρακά και τις πατάτες και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά. Τις πατάτες τις βάζουμε από την αρχή, για να χυλώσει το φαγητό καλύτερα.
  6. Προσθέτουμε νερό να μισοσκεπάζει τα υλικά και, μόλις κοχλάσει έντονα το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά.
  7. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά και να σωθούν τα πιο πολλά υγρά.
  8. Το τελευταίο λεπτό ρίχνουμε τον άνηθο, το κύμινο και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  9. Δοκιμάζουμε το αλάτι - μπορεί να μη χρειαστεί να προσθέσουμε. Βάζουμε όσο λεμόνι θέλουμε, είτε στην κατσαρόλα είτε ο καθένας στο πιάτο του.
Μυστικά

Το μυστικό είναι στο αλάτισμα του αρακά προτού τον μαγειρέψουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 379 φορές

Παραολυμπιακοί αγώνες: Με 13 μετάλλια αποχαιρετά το Παρίσι η Ελλάδα

Το χρυσό μετάλλιο της Αλεξάνδρας Σταματοπούλου στα 50μ ύπτιο (S4) ήταν το 3ο για την ελληνική αποστολή στους 17ους Παραολυμπιακούς Αγώνες και συνολικά 13ο, ανεβάζοντας την Ελλάδα στην 32η θέση του πίνακα μεταλλίων!.

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Ο Αντώνης Τσαπατάκης θα είναι ο σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή λήξης

Η Τελετή Λήξης θα πραγματοποιηθεί ατην Κυριακή στο “Σταντ Ντε Φρανς” και μετά από απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, την ελληνική σημαία θα κρατήσει ο Αντώνης Τσαπατάκης.