Η συνταγή της ημέρας:''Γλυκό ψυγείου με ζελέ, σε μορφή τούρτας''

Άρτος και Θεάματα 08 Ιουλίου 2024

Για αυτό το γλυκό ψυγείου, το οποίο είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι, ο σεφ προτείνει ζελέ λεμόνι, που του χαρίζει έξτρα δροσερή γεύση, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια άλλη γεύση θέλουμε.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φούτσα

40' προετοιμασία
3 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 10'

Υλικά - Κομμάτια: 8
  •  400 γρ. τυρί κρέμα
  •  120 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου, σε κομμάτια
  •  130 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη άχνη
  •  230 γρ. (1 κούπα + 2 κουτ. σούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι περίπου
  •  300 ml (11⁄2 κούπα) φρέσκο γάλα, πλήρες
  •  1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
  •  200 ml (1 κούπα) βραστό νερό + 200 ml (1 κούπα) κρύο νερό
  •  1 πακέτο φρουί ζελέ με γεύση λεμόνι (ή όποια άλλη γεύση θέλουμε)
Διαδικασία
  1. Για το γλυκό ψυγείου με ζελέ, σε μορφή τούρτας, χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα, το βούτυρο και την άχνη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.
  2. Προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), με μεγάλες και απαλές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα. Βουτάμε στιγμιαία τα μπισκότα πτι μπερ στο γάλα, ένα ένα, και τα στρώνουμε στον πάτο ενός ταψιού με διάμετρο 22 εκ., κυκλικά, με τρόπο ώστε το ένα μπισκότο να μισοκαλύπτει το άλλο. Μπορούμε να τα τοποθετήσουμε σε διπλή στρώση, για να έχουμε μια χορταστική βάση στην τούρτα.
  4. Απλώνουμε τη μισή κρέμα που ετοιμάσαμε πάνω στα μπισκότα και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια.
  5. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει η κρέμα.
  6. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βραστό νερό, προσθέτουμε τη σκόνη του ζελέ και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε και το κρύο νερό και ανακατεύουμε.
  7. Αφήνουμε το ζελέ για λίγη ώρα κατά μέρος, μέχρι να αρχίσει να πήζει και να γίνεται παχύρρευστο.
  8. Βγάζουμε το ταψάκι από το ψυγείο και αδειάζουμε το ζελέ πάνω από την κρέμα.
  9. Βάζουμε ξανά στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί το ζελέ.
  10. Βάζουμε και την υπόλοιπη κρέμα στο ψυγείο, για να μην κόψει και αραιώσει.
  11. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω από το στερεοποιημένο ζελέ, ισιώνοντας καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα (ή, αν θέλουμε, κρατάμε κάμποση για να στολίσουμε στο τέλος με ροζέτες).
  12. Βάζουμε ξανά στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν σερβίρουμε το γλυκό ψυγείου με ζελέ, σε μορφή τούρτας.
Μυστικά

Αν θέλουμε να φτιάξουμε το κλασικό γλυκό ψυγείου με ζελέ, απλώνουμε όλη την κρέμα πάνω από τα μπισκότα και ρίχνουμε από πάνω το ζελέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 358 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.