H συνταγή της ημέρας: ''Πουτίγκα σοκολάτας με φουντούκι''

Άρτος και Θεάματα 27 Νοεμβρίου 2023

Ένα πανεύκολο, comfort γλυκό. Μια κρέμα σοκολάτας που γίνεται στην κατσαρόλα και γαρνίρεται με φουντούκια και φρούτα.

Γιώργος Φελεμέγκας

Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κάτη


Η λέξη «πουτίγκα» υποδηλώνει δύο πολύ διαφορετικά γλυκά: από τη μια, το γνωστό ψητό γλυκό των Άγγλων με τις δεκάδες παραλλαγές και από την άλλη, μια κρέμα σοκολάτας που γίνεται στην κατσαρόλα και πήζει με άμυλο, όπως αυτή εδώ.

15' προετοιμασία
Σύνολο: 15'

Υλικά - Μερίδες: 6-7
  •  500 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  •  270 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
  •  25 γρ. κορν φλάουρ
  •  50 γρ. φουντούκια, χοντροκομμένα
  •  70 γρ. σμέουρα ή βατόμουρα ή μύρτιλα (αν δεν έχουμε, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με άλλο φρούτο της αρεσκείας μας ή με υλικά όπως σταγόνες σοκολάτας, σταφίδες, σπασμένα μπισκότα κ.λπ. ή μπορούμε απλώς να αυξήσουμε λίγο την ποσότητα των φουντουκιών)
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε την πουτίγκα σοκολάτας με φουντούκι, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  2. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου το μείγμα κοχλάσει.
  3. Προσθέτουμε τότε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει και να έχουμε ένα κρεμώδες σοκολατένιο μείγμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φουντούκια και τα φρούτα ή όποιο από τα εναλλακτικά υλικά επιλέξουμε.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμες για μάφιν ή σε φορμάκια της αρεσκείας μας, αφήνουμε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσουν και τοποθετούμε στο ψυγείο.
  6. Σερβίρουμε τις πουτίγκες δροσερές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 297 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.