Βουτυρένια, μαλακά μπισκότα γεμιστά με φρέσκα μήλα ιδανικά για σνακ στο γραφείο και για τα παιδιά στο σχολείο.
- 220 γρ. βούτυρο αγελάδας κρύο, σε κυβάκια
- 220 γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- 30 γρ. μέλι + 150 γρ. για το σερβίρισμα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη + 1 κουτ. σούπας για μετά το ψήσιμο
- 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
- 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα + 150 γρ. επιπλέον για μετά το ψήσιμο
- 150 γρ. μήλα κόκκινα Στάρκιν, καθαρισμένα και χοντροτριμμένα
- Για να φτιάξουμε μαλακά μπισκότα με μήλα, αρχικά χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη με το φτερό, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το αυγό και τα 30 γρ. μέλι και χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό.
- Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα καρύδια και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη.
- Ρίχνουμε τα μήλα και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
- Xωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 80 γρ. (βγαίνουν 13-15 κομμάτια) και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
- Τα πατικώνουμε ελαφρώς, έτσι ώστε να έχουν ύψος 1 εκ., και τα τακτοποιούμε σε ταψάκι που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Έπειτα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (στη λειτουργία του αέρα) για περίπου 8-9 λεπτά. Δεν χρειάζονται παραπάνω ψήσιμο, γιατί αυτά τα μπισκότα γίνονται μαλακά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, ραντίζουμε το κάθε μπισκότο – όσο είναι ζεστό– με λίγο μέλι και κατευθείαν ρίχνουμε από πάνω λίγα χοντροκομμένα καρύδια και κανέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.