H συνταγή της ημέρας: ''Κοχύλες φούρνου γεμιστές με σπανάκι, φέτα και δυόσμο''

Άρτος και Θεάματα 15 Σεπτεμβρίου 2023

Οι κοχύλες είναι ιδανικές για γέμιση. Τις κάνουμε γεμιστές με σπανάκι, φέτα και δυόσμο, περιχύνουμε με κρέμα γάλακτος και ψήνουμε στον φούρνο για ένα γεύμα εύκολο και εντυπωσιακό.

Αστέριος Κουστούδης

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


20' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 50'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  20-24 ζυμαρικά κοχύλες (μεγάλου μεγέθους ζυμαρικά σε σχήμα κοχυλιού, ιδανικά για γέμιση)
  •  250 γρ. τρυφερά φύλλα από φρέσκο σπανάκι, πλυμένα, στεγνά και κομμένα με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια
  •  5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  600 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  •  1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  •  300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  •  5-6 φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  •  200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  •  λίγο βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο, για το άλειμμα του σκεύους
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τις κοχύλες φούρνου γεμιστές με σπανάκι, φέτα και δυόσμο βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Γέμιση
  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σπανάκι για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές, μέχρι να μαραθούν και να σωθούν εντελώς τα υγρά που θα αποβάλει το σπανάκι.
  2. Προσθέτουμε 100 ml από την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα και τον δυόσμο και ανακατεύουμε.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  5. Βουτυρώνουμε καλά το εσωτερικό σε ένα μέτριο και βαθύ πυρίμαχο ταψί και τακτοποιούμε μέσα τις κοχύλες, με το άνοιγμα προς τα πάνω.
  6. Τις γεμίζουμε με το μείγμα σπανακιού και πασπαλίζουμε με τη μισή τριμμένη γραβιέρα.
  7. Ρίχνουμε ανάμεσα στα ζυμαρικά την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι η στάθμη της να φτάσει ως τη μέση των ζυμαρικών.
  8. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 7-10 λεπτά ή μέχρι να λιώσει η γραβιέρα.
  9. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε τις κοχύλες με την υπόλοιπη γραβιέρα και φουρνίζουμε ξανά.
  10. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το τυρί και ξεφουρνίζουμε. Σερβίρουμε τις κοχύλες ζεστές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

Προβλήθηκε 686 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.