Οι κοχύλες είναι ιδανικές για γέμιση. Τις κάνουμε γεμιστές με σπανάκι, φέτα και δυόσμο, περιχύνουμε με κρέμα γάλακτος και ψήνουμε στον φούρνο για ένα γεύμα εύκολο και εντυπωσιακό.
- 20-24 ζυμαρικά κοχύλες (μεγάλου μεγέθους ζυμαρικά σε σχήμα κοχυλιού, ιδανικά για γέμιση)
- 250 γρ. τρυφερά φύλλα από φρέσκο σπανάκι, πλυμένα, στεγνά και κομμένα με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 600 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 5-6 φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- λίγο βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο, για το άλειμμα του σκεύους
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε τις κοχύλες φούρνου γεμιστές με σπανάκι, φέτα και δυόσμο βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
- Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σπανάκι για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές, μέχρι να μαραθούν και να σωθούν εντελώς τα υγρά που θα αποβάλει το σπανάκι.
- Προσθέτουμε 100 ml από την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα και τον δυόσμο και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Βουτυρώνουμε καλά το εσωτερικό σε ένα μέτριο και βαθύ πυρίμαχο ταψί και τακτοποιούμε μέσα τις κοχύλες, με το άνοιγμα προς τα πάνω.
- Τις γεμίζουμε με το μείγμα σπανακιού και πασπαλίζουμε με τη μισή τριμμένη γραβιέρα.
- Ρίχνουμε ανάμεσα στα ζυμαρικά την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι η στάθμη της να φτάσει ως τη μέση των ζυμαρικών.
- Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 7-10 λεπτά ή μέχρι να λιώσει η γραβιέρα.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε τις κοχύλες με την υπόλοιπη γραβιέρα και φουρνίζουμε ξανά.
- Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το τυρί και ξεφουρνίζουμε. Σερβίρουμε τις κοχύλες ζεστές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.