H συνταγή της ημέρας:''Εύκολο μεγάλο pancake, απλωτό στο ταψί, με σταγόνες σοκολάτας''

Άρτος και Θεάματα 18 Οκτωβρίου 2023

Ένα πάνκεϊκ που χορταίνει όλη την οικογένεια, μιας και βγαίνει σε μέγεθος XL. Είναι απλό, νόστιμο και αρέσει σε όλους.

Ζάχαρη & Αλεύρι

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

30' προετοιμασία
15' ψήσιμο
5' αναμονή
Σύνολο: 50'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  3 κουτ. σούπας (περίπου 50 γρ.) βούτυρο αγελαδινό, καλά μαλακωμένο
  •  8 κουτ. σούπας (115 γρ.) βούτυρο αγελαδινό, κομμένο σε κυβάκια 1 εκ., καλά παγωμένα (τα βάζουμε σε πιατάκι στο ψυγείο, αφού τα κόψουμε)
  •  1 + 3/4 κούπας (360 ml) κρύο ξινόγαλα
  •  1 + 3/4 κούπας (360 ml) φρέσκο γάλα, κρύο
  •  3 κούπες (385 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1/4 κούπας (50 γρ.) ζάχαρη
  •  1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  •  1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  •  3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  3/4 κούπας (125 γρ.) σταγόνες σοκολάτας
  •  maple syrup (σιρόπι σφενδάμου) ή μέλι ή μαρμελάδα ή άλλο σιρόπι ή γλυκαντικό, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε το μεγάλο pancake, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 230°C.
  2. Βουτυρώνουμε με 1 κουτ. σούπας μαλακωμένο βούτυρο (από το μετρημένο) ένα ρηχό ορθογώνιο ταψί περίπου 32 x 45 εκ. Κατόπιν το στρώνουμε με λαδόκολλα (πάνω από το βούτυρο).
  3. Σε μια κούπα-μεζούρα ή σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με το ξινόγαλα.
  4. Σε ένα μπλέντερ ή στο μούλτι (αρκεί να μην είναι πολύ μικρό) βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν καλά, για 30 δευτερόλεπτα. Σταματάμε, προσθέτουμε τα κρύα κυβάκια βουτύρου και χτυπάμε με διακοπτόμενη λειτουργία μέχρι το μείγμα να γίνει σαν άμμος και να υπάρχουν κομματάκια βουτύρου σαν μπιζέλια.
  5. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος. Ανακατεύουμε με το σύρμα να ενωθούν τα υλικά, χωρίς να επιμείνουμε πολύ, και αφήνουμε στην άκρη τη ζύμη να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
  6. Βάζουμε το άδειο ταψί στον ζεστό φούρνο, να ζεσταθεί όσο ξεκουράζεται η ζύμη.
  7. Βγάζουμε με γάντια το καυτό ταψί από τον φούρνο, ρίχνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές μαλακωμένο βούτυρο και φουρνίζουμε ξανά, μέχρι το βούτυρο να λιώσει και να αρχίσει να αφρίζει, για περίπου 1 λεπτό.
  8. Βγάζουμε γρήγορα το ταψί και το στριφογυρνάμε λίγο, να πάει παντού το βούτυρο.
  9. Ανακατεύουμε με το σύρμα το μείγμα μια τελευταία φορά και το ρίχνουμε στο κέντρο του ταψιού. Σείουμε να απλωθεί ισόπαχα. Σκορπίζουμε τις σταγόνες σοκολάτας παντού και ψήνουμε για 13-15 λεπτά.
  10. Γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ και ψήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  11. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Σερβίρουμε τα πάνκεϊκ ζεστά ή χλιαρά με μέλι, maple syrup ή όποιο άλλο γλυκαντικό θέλουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 734 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.